Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény John F. Kennedyről

2019. december 28. 12:55 Múlt-kor

<

1. Az Egyesült Államok 35. elnöke, John F. Kennedy, aki 1961 januárjától 1963 novemberéig töltötte be hivatalát, elnöksége alatt 70,1 százalékos átlagos népszerűségi indexet tudhatott magáénak. Ezzel szemben 1938 és 2012 között hivatalban lévő amerikai elnökök népszerűségi indexe csak 54 százalékos volt.

2. A harvardi egyetemista 1937-ben egy súlyos futballbalesetet szenvedett, amely komoly hátproblémákhoz vezettek. Kennedyt ebből kifolyólag élete során többször megműtötték. Az egyik ilyen, 1954-ben végzett hátműtétje, egy az operáció után kialakult fertőzésnek köszönhetően, majdnem végzetes lett.

3. Egészségügyi problémái miatt a fiatal Kennedynek apja befolyását is fel kellett használnia annak érdekében, hogy a második világháború folyamán besorozzák a hadseregbe.

4. A világháború alatt Kennedy a háborús hősök sorába emelkedett. 1943-ban a csendes-óceáni hadszíntéren a PT-109-es járőrhajó kapitányaként megmentette alárendeltjeit, miután egy japán romboló szabályosan kettészelte hajóját. Tettéért később megkapta a Bíbor Szív (Purple Heart) katonai érdemrendet.

5. John F. Kennedy 1957-ben még egy Pulitzer-díjat is begyűjtött a „Profiles in Courage” című könyvéért, amelyben több amerikai szenátor kiemelkedő politikai munkásságát dolgozta fel. A rossz nyelvek szerint a könyvet részben egy béríró alkotta.

6. Kennedy titokban a Fehér Ház számos helyiségét bemikrofonoztatta, hogy megörökítse tárgyalásait. Az így felvett anyagok hosszával (nagyjából 260 óra) abszolút csúcstartó az amerikai elnökök között.

7. Az elnök nagy rajongója volt a kubai szivaroknak. Hogy készletei jó sokáig kitartsanak, Kennedy 1200 kubai szivart vásároltatott, mielőtt 1962 februárjában aláírta a kubai termékek ellen irányuló totális kereskedelmi embargót.

8. Kennedy a legrövidebb beiktatási beszédet mondta el 1905 óta. 1961 január 20-án mindössze 16-17 percet beszélt, és ő volt az utolsó elnök, aki a jeles alkalmon cilinderben jelent meg.

9. Az elnöknek minden bizonnyal nem esett nehezére a bő lére eresztett beszámolók feldolgozása, hiszen legalább 1200 szót (más források szerint 2500 szót) tudott elolvasni percenként.

10. Az 1963. november 22-i meggyilkolását követően az ABC, a CBS és az NBC amerikai televíziós hálózatok négy napig felfüggesztették megszokott műsoraikat és csak a merénylettel összefüggő riportokat és anyagokat sugároztak. Ezt a rekordot, mármint egy jelentős esemény köré épülő, folyamatos hírfolyamot, csak a World Trade Center ellen indított 2001-es terrortámadás tudta felülmúlni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény John F. Kennedyről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra