Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rövidül, felfed és olykor felgyullad – a balett-táncosok tütüjének titkai

2019. december 12. 13:29

A kör alakú tütü a balett-táncosok legjellegzetesebb ruhadarabja, még azok is hallottak róla, akik egyébként kevéssé érdeklődnek a balettművészet iránt. Nem sokan tudják azonban, hogy a könnyű, tüllből készült szoknya történetét mennyi botrány kísérte. A 19. század balettművészete a romantika jegyében fejlődött, a balett mozdulatai egyfajta költői nyelvvé formálódtak, többek között megnőtt a lábmunka jelentősége, mégpedig egy olyan korszakban, amikor a nők csak földig érő ruhákban mutatkozhattak és egy boka kivillanása erkölcstelenségnek számított.

<

A világ első balett-tütüjét Marie Taglioni viselte 1832-ben Párizsban a La Sylphide című darab előadása során. A lerövidült, többrétegű tüllszoknyát az édesapja, Filippo Taglioni készíttette számára. A cél pedig az volt, hogy a szoknya „botrányos”, de az apa által mégis engedélyezett lerövidülése révén mindenki láthassa Marie virtuóz technikai tudását, például a fájdalmas spiccét.

A bokavillantásnál azonban sokkal rosszabb is történhetett a virtuóz táncosnőkkel: a szokatlan, de annál gyúlékonyabb ruhák számos esetben kaptak lángra. A 19. század közepétől nőtt a szoknyák átmérője, divatba jött a nagy, abroncsos krinolin, amely bekerült a balettszínpadra is. A ruhákra felhalmozott, rengeteg finom fátyolszövet komoly tűz- és balesetveszélyt jelentett. Egy apró szikrától pillanatok alatt fáklyaként lobogtak a ruhák, tűzhalálra ítélve viselőiket. A szellős szövésű, természetes anyagból készült anyagok néha olyan gyorsan égtek, hogy a jelenlévőknek idejük sem maradt a segítségnyújtásra. 

A leghíresebb tömeges, halálos balesetre 1861-ben került sor a philadelphiai Continental Színházban. Amikor a színfalak mögött egy apró gyertyalángtól kigyulladt egy balerina szoknyája, többen a segítségére siettek, ám az ő jelmezeikre is átterjedtek a lángok. Összesen hatan égtek azonnal halálra, többen pedig súlyos égési sérüléseket szereztek, ami egy életre tönkretette az életüket és a karrierjüket is. Volt olyan táncosnő, aki az ablakon át próbált menekülni, ő a zuhanásba halt bele.

1862-ben Emma Livry korabeli balett-primadonna ruhája kapott lángra egy gázlámpától egy próba alkalmával. Ekkorra azonban már tanultak a számos balesetből, és tűzoltókat alkalmaztak a színházakban. Ők természetesen a próbán is jelen voltak, és sikeresen eloltották a lángra gyúlt balerinát. A 21 éves Emma azonban így is súlyos égési sérüléseket szenvedett, és 8 hónap múlva belehalt fájdalmaiba. A szoknyák térfogatának csökkenésével a halálos kimenetelű tűzesetek száma is visszaesett.

Miért pont tütü?

Tütü szó különben egy gúnynév, pontosabban egy csúfolódás eredménye. A színpad közelében az első sorokból – tulajdonképpen alsó nézetből – jobban láthatta az olcsóbb helyeken ülő közönség a balerinák lábait, és ahogy a lábak felemelkedtek, az egyre rövidebb szoknyák fellibbentek, ily módon a fenekek is kivillantak. Franciául a kisbabák popsijának gyermeknyelvi elnevezése a cucu, ennek módosulata a tutu, ami voltaképp annyit tesz: popó. Tehát a mai tütü elnevezésében is leírja, amit mindenki lát: a táncosnő lábát egészen a fenékig.

Egy klasszikus kemény tütü merev és szinte vízszintesen áll, tulajdonképpen olyan, mintha a táncosnő dereka körül egy spanyolgallér díszelegne. Semmi sem mutatja meg annyira a klasszikus technika pontosságát, mint ez a rövid, merev szoknya és a szorosan illeszkedő dressz. Többféle verziója létezik, de mindegyik célja azonos: a tánc és a táncos szolgálata. A táncosnőknek ugyanakkor eléggé oda kell figyelniük, sok esetben ugyanis nem látják tőle a saját lábukat. Továbbá a partnernek sincs könnyű dolga, meg kell szoknia azt a távolságot, amelyet egy merev szoknya teremt két ember között. A megszokott körtípust először Virginia Zucci olasz balerina viselte az 1880-as években.

2014-ben a Holland Nemzeti Balett igazi kuriózummal rukkolt elő: négyszögesítette a kört, azaz a klasszikus kemény, vízszintes, merev kerek szoknyákból – Viktor&Rolf divattervező szögletes formát alkotott. Különleges látvány, ahogy a táncosok beállnak egymás mellé, a szoknyáik pedig egy egységes felületet alkotnak.

A Nemzeti Táncszínház tudja, hogy minden kislány – de olykor a fiúk is – életükben legalább egyszer táncosnők (táncosok) szeretnének lenni, ezért december 21-én a táncrajongó gyerekeknek (5-12 éves korig) tütükészítő foglakozást szervez. Ígérik, hogy sem kandalló, sem gázláng nem lesz a közelben. A bátor ifjakat itt lehet benevezni: http://www.nemzetitancszinhaz.hu/tutuvarazslo

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rövidül, felfed és olykor felgyullad – a balett-táncosok tütüjének titkai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra