Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Fahéjból és olívaolajból készülhetett Kleopátra parfümje

2019. augusztus 15. 09:34 Múlt-kor

Az évszázadok során számtalan festmény és szobrászati alkotás kísérelte meg rekonstruálni Kleopátra egyiptomi uralkodónő legendás szépségét kevés egykorú forrás alapján. Habár pontos képet talán sosem fogunk tudni alkotni arcáról, híres vonzerejének egy másik elemét lehetséges, hogy megfejtették: az általa használt illat titkát.

<

Több évnyi munka után egy kutatócsoport azt állítja, újraalkották Kleopátra parfümjét. A Hawaii Egyetem mānoai campusának kutatói, Robert Littman és Jay Silverstein régóta az ókori illatszereket vizsgálják, Kleopátra pedig az egyik kiemelt kutatási témakörük.

Útjuk a Thmuisz nevű ókori egyiptomi városnál zajló ásatáson kezdődött a mai Tell Timáj városánál. A települést eredetileg 4500 évvel ezelőtt alapították, és itt volt az ókor két legismertebb parfümének, az úgynevezett mendészinek és a metópiainak volt a fő gyártóhelye.

Az ásatások során fény derült arra, hogy nagyméretű manufaktúrákban elhelyezett égetőkemencékben mind import agyagból, mind üvegből gyártottak itt amforákat az illatszerek tárolására, e gyártás pedig a római megszállás előtt és alatt is folyt.

Egyes amforákban a kutatók megtalálták a több mint 2000 éves illatszerek maradványait. Ezek ugyan nem rendelkeztek már eredeti illatukkal, de alkotóelemeik vizsgálata és az ókori leírásokból kinyert információ alapján a tudósok képesek voltak rekonstruálni a parfümök receptjeit.

A kor és a helyszín miatt feltételezhető – de természetesen nem biztos – hogy Kleopátra is ezek valamelyikét használta.

A kutatók által előállított illatszer alapját a mirha képezi, amely egy Afrika szarván és az Arab-félszigeten honos fából nyerhető ki. Emellett olyan, napjainkban is használatos összetevők kerültek bele, mint az olívaolaj, a fahéj vagy a kardamom.

Az eredmény természetesen jóval ragacsosabb és sűrűbb, mint napjaink folyékony parfümjei, azonban kellemes, fűszeres illatot áraszt, amely a kutatócsoport szerint tartósabb is, mint a modern illatszereké. Littman azt mondta róla, „ez volt az ókori Egyiptom Chanel No. 5-je”. Hozzátette: „Micsoda izgalom egy olyan parfümöt szagolni, amelyet 2000 éve nem szagolt senki, és amelyet akár Kleopátra is hordhatott!”

A keresés folytatódik

Habár a hawaii tudósoknak sikerült újraalkotni az ókori Egyiptom népszerű illatait, továbbra is kérdés, hogy valóban ezt az illatszert használta-e Kleopátra is. Uralkodónőként teljes mértékben elképzelhető, hogy egyedi illatokat alkotott vagy alkottatott magának, és nem azokat a parfümöket használta, amelyeket a köznép hordott.

Mandy Aftel parfümkészítő, aki korábban egy ókori egyiptomi múmián talált illatanyag rekonstrukciójában vett részt, elmondta, hogy egyes leírások szerint Kleopátrának saját parfümkészítő „üzeme” volt, amely kizárólag neki termelt.

Ha hihetünk a Kleopátráról szóló történeteknek, ez egyáltalán nem meglepő: amikor a tengeren utazott Marcus Antoniussal való első találkozására a mai Törökország területén lévő Tarszoszba, még hajója vitorláit is saját illatába áztatta, így Antonius már kilométerekről megérezte a királynő és kísérete közeledtét (Shakespeare szerint „Bibor vitorlák illatot leheltek, / Hogy kéjelegve ringatá a szél”).

Habár talán sosem tudjuk meg, milyen illatot használt a legendás uralkodónő, a kutatás végeredménye egyedi felfedezés az ókori élet megismerésében – olyannyira, hogy a washingtoni National Geographic Museum hamarosan megnyíló „Egyiptom Királynői” című kiállításának is részét fogja képezni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Fahéjból és olívaolajból készülhetett Kleopátra parfümje

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra