Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Háborús film nyerte az "olasz Oscart"

2010. május 10. 18:06 MTI

Egy második világháborús német alakulat által elkövetett tömegmészárlásról szóló alkotás nyerte a legjobb filmnek járó elismerést az "olasz Oscarnak" becézett David di Donatello-díjak átadóján.

<

A Rómában megrendezett hétvégi ceremónián a Giorgio Diritti rendezésében készült L'uomo che verrá című produkció kapta a legjobb film díját. Az 1944-ben játszódó dráma sok száz ember - köztük gyerekek és idősek - lemészárlásáról szól, akiket módszeresen gyilkoltak meg a nácik az Appeninekben fekvő Marzabotto faluban és környékén.

A legjobb rendezőnek járó elismerést Marco Bellocchio vihette el Vincere című munkájával. A Mussolini titkos szeretőjéről, Ida Dalserről szóló életrajzi film az este nagy győztese lett: összesen nyolc díjat gyűjtött be a pénteki rendezvényen.

A színészi díjakat a La prima cosa bella című vígjáték főszereplői, Micaela Ramazzotti és Valerio Mastandrea kapták. Ennio Morricone a Baaria című film zenéjéért részesült Donatello-díjban.

Az Európai Unió legjobb filmje kitüntetést a Franciaországban élő román származású Radu Mihaileanu Le Concert című produkciója kapta, a legjobb külföldi film díját pedig Quentin Tarantino Becstelen Brigantyk című filmjének ítélték oda Rómában.

A David di Donatello-díjat 1955 óta adják át az olasz filmgyártás ösztönzésére. Kezdetben szigorúan a szakma és a filmipar résztvevői ítélték oda, ám mára a szavazók köre a korábbi díjazottakkal és a társadalom megbecsült személyiségeivel is kiegészült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Háborús film nyerte az "olasz Oscart"

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra