Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ezentúl nem szabad leülni a Spanyol lépcsőn Rómában

2019. augusztus 8. 12:51 MTI

Keddtől a rendőrök sípszóval zavarják el azokat, akik az olasz főváros központjában lévő híres 18. századi márványlépcsőkön meg akarnak pihenni. A városi tanács a közelmúltban fogadott el egy rendeletet, amely megtiltja a műemlékekre való leülést. A rendelet megsértőit akár 400 euró bírsággal is büntethetik.

<

A tilalom része annak az intézkedéssorozatnak, amelyet az önkormányzat az elmúlt két évben hozott a műemlékek védelmére: betiltották egyebek között a szökőkutakban való fürdést, de az ing vagy póló nélküli sétálást is büntetik. Róma ezzel a tömegturizmus hatásait akarja nyesegetni.

A városháza már korábban kiadott egy rendeletet, amely tiltja a Spanyol lépcsőn az étel- és italfogyasztást, a szemetelést, a plakátkiragasztást, a hangoskodást és az egyéb zajkeltést a műemléken, továbbá azt, hogy a lépcsőt éjszakai szállásként vagy illemhelyként használják. A rongálók vagy szennyezők ellen büntetőeljárást helyeztek kilátásba.

Az 1723 és 1726 között Francesco De Sanctis római építész által emelt lépcsőt, amely Róma egyik legelegánsabb közterét, a Piazza di Spagnát köti össze a magaslat tetején álló Trinitá dei Monti templommal, 2016-ban újították fel 1,5 millió eurós költséggel, amelyet a Bulgari luxusékszercég finanszírozott. A renoválás alkalmával alaposan megtisztították a 135 fokból álló lépcsőt, kitépték a résekből kinőtt gazt, kijavították a márvány hibáit, új világítást és kamerás megfigyelőrendszert szereltek fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ezentúl nem szabad leülni a Spanyol lépcsőn Rómában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra