Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

New York a századfordulón valósággal hadat viselt az eldobált banánhéjakkal

2019. július 30. 18:39 Múlt-kor

Habár napjainkban már szinte csak a klasszikus komikusi látványelemek egyikeként látjuk viszont, a banánhéjak által okozott balesetek a 19. század második felében és a 20. század elején meglehetősen gyakoriak voltak az Egyesült Államok nagyvárosaiban, főként New Yorkban. Hogyan lehetséges, hogy az egykor mindennapos veszély mára megszűnt?

<

Járványszerű balesetek

1907-ben egy Anna H. Sturla nevű amerikai nő felszállt egy New York-i kompra, elcsúszott egy banánhéjon, majd 250 dollár kártérítést követelt a hajó üzemeltetőitől. Állítása szerint három orvos is megvizsgálta, és mind azt állapították meg, hogy a baleset miatt műtétre van szüksége.

Végül 150 dollárt kapott – akkoriban ez sem volt kevés pénz, de elmaradt attól az 500 dollártól, amelyet Sturla első banánhéjas „incidenséért” kapott. Ekkor a 125. utca és a Park Avenue kereszteződésénél lévő vasútállomás lépcsőjén csúszott el egy héjon.

„Nem telt el hat hónap” – írta a New York Times riportere a különös eseménysorozatról, „mielőtt Mrs. Sturla ismét bajba keveredett e főellenségeivel, a banánhéjakkal.” Anna Sturla összesen 2950 dollár kártérítésben részesült 17 balesetből négy év leforgása alatt. Ebből 11 alkalommal banánhéjakat tett felelőssé sérüléséért. A Times cikkének írásakor már csalás vádjával állt bíróság előtt.

Több éven keresztül azonban komolyan vették panaszait, mivel sok New York-i lakos szenvedett hasonló balesetet. Habár napjainkban klisés varietépoénnak tűnik a banánhéjon való elcsúszás, eredete a humoros kabaréknál régebbre nyúlik vissza: egykoron évtizedeken át tartották rettegésben az amerikai nagyváros lakóit.

Amikor először érkezett banánszállítmány New Yorkba, az a logisztika és a tervezés diadalának minősült: ekkoriban, az amerikai polgárháborút követő időszakban a banán olyasféle státusznak örvendett az Egyesült Államokban, mint a kaviár – drága és nehezen beszerezhető luxus volt.

A legközelebbi banántermő vidék Jamaica volt, innen az Egyesült Államok északkeleti partjaihoz szállítani három hétbe is telhetett hajón, ennyi ideig pedig nem állt el magától a gyümölcs.

Miután egy vállalkozó felfedezte, hogy az észak felé tartó úton a hűvös, nyílt fedélzeten tárolt banánok nem romlanak meg, valóságos őrület kerekedett a gyümölcsért: gyárak egész hálózata kezdett jeget készíteni a banánszállítmányok hidegen tartására, és az egzotikus gyümölcs egy csapásra olcsó fogyasztási cikké vált.

Súlyos ára volt azonban ennek: az árusok az utcán terítették a banánt, mivel a héj megvédte a gyümölcsöt a szennyeződéstől. New York lakói ezért ugyanúgy eldobálták az utcán a banánhéjakat, mint bármilyen más csomagolást, a századfordulóra pedig valósággal tele volt a város sajtója sokszor igen súlyos, banánhéjhoz köthető balesetekkel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

New York a századfordulón valósággal hadat viselt az eldobált banánhéjakkal

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra