Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ausztrália visszakapta egykori őslakosait

2003. augusztus 8. 03:10

Precedens és egyben gesztus értékű döntést hozott az angol Horniman magánmúzeum: lemondott az aborigineket bemutató gyűjteményéről, és visszaadta Ausztráliának kollekciójának eme részét

<

máig méltatlan helyzetben
A csontok visszaszolgáltatása mesébe illő. Néhány nappal ezelőtt teljesen váratlanul megjelent egy aborigin-küldöttség a Horniman múzeumban, és az igazgatót keresték. Amikor a direktor elé vezették a kissé fura társaságot, közölték, hogy őseik csontjaiért és földi maradványaiért jöttek - írja a South London Press. A küldöttséggel volt egy `tanult` személy is, Bob Weatherall, aki az Ausztrál Őslakosok Alapítványának az egyik vezetője, és aki pontosan tudta, hogy milyen céllal, és miért pont oda utaztak több ezer kilométert.

A Horniman múzeumban ugyanis évtizedek óta a kiállított tárgyak között szerepelnek a még a 20-as években lelőtt ausztrál őslakosok koponyái, csontvázai. (A századforduló kori Ausztráliában - és ez valóban megtörtént - szó szerint sportot űztek abból, hogy bennszülötteket mészároltak le. Aztán, mint faji különlegességet, a világ különböző múzeumaiba szállították a testeket.) Weatherall, aki több éve harcol azért, hogy az aborigineket végre legalább saját hazájukban emberszámba vegyék, amint tudomást szerzett erről a kiállításról, azonnal elindult néhány őslakossal, hogy visszaszerezze az ősök csontjait. Tehette mindezt azért - jegyzi meg a South Kensington Természettörténeti Múzeumának szakértője, Sir Neil Chalmers -, mert a Horniman magánmúzeum, tehát nem az állam a tulajdonosa. Ha utóbbi lenne a valós felállás, akkor az ausztráloknak esélyük sem lenne - mint ahogyan a görögök sem tudják visszaszerezni az Elgin-márványokat, és a British Museum is elzárkózik annak az egyiptomi ultimátumnak a teljesítésétől, hogy visszakerüljön a rosette-i kő Kairóba.

A rossznyelvek híresztelésével szemben a Horniman Múzeum készséggel teljesítette az ausztrál csoport kérését - bár annyit azért megjegyeztek, hogy a törvény számukra semmilyen mentességet nem nyújt, így nem is cselekedhettek volna másképp.

Az ausztrál őslakosok küldöttsége rendkívül boldog volt, amikor átvehették őseik földi maradányait. Elmondásuk szerint nagyon hálásak a múzeum vezetésének, amiért ilyen készségesen együttműködtek velük. A csontokat az ősi szertartás szerint fogják végső nyughelyükre tenni - valahol az ausztrál sivatagban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ausztrália visszakapta egykori őslakosait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra