Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Őskőkori állatábrázolásokat fedeztek fel Franciaországban

2019. június 7. 09:56 MTI

Egy lovat és más patás állatokat ábrázoló 12 ezer éves homokkőtáblára bukkantak megelőző régészeti ásatások közben a nyugat-franciaországi Angoulême város pályaudvara mellett.

<

A 25 centiméter hosszú, 18 centiméter széles és három centiméter vastag kőtábla mindkét oldalán találhatók őskőkorszaki vésetek, a legjobb állapotban azonban egy fej nélküli ló rajzolata maradt fenn, amelyen különösen élethűek a lábak és a paták - közölte a megelőző régészeti feltárásokért felelős francia kutatóintézet, az INRAP.

A fej nélküli ló elfoglalja a kőtábla egyik oldalának csaknem felét. A táblán kevésbé markánsan kivehetők négy másik kisebb növényevő állat körvonalai is, köztük egy másik lóé, és egy feltételezett - szintén fej nélküli - szarvasféléé, amire patájának sajátos formája utal, és talán egy őstuloké. A kőlap másik oldalán egy ló hátsó fele látható nagyon finom kidolgozásban.

A régészeti feltárást egy üzletközpont építése miatt végezték egy olyan helyen, amely "ősi vadászterület lehetett".

Az angoulême-i lelőhelyen felfedeztek kezdetleges tűzhelyeket is kovakő- és állatcsontmaradványokkal, valamint olyan kavicsokkal, amelyeket felhevítve sütőlapként használtak. A hely vadászati hasznosítására nyílhegymaradványok utalnak.

A francia kutatók szerint ez a prehisztorikus állatábrázolás "kivételes felfedezés", mert a késő őskőkor végét jelentő Mas d'Azil-i korszak (i.e. 12 300 - i.e. 9600) absztrakt motívumok jellemezte, kései szakaszában ismeretlenek a figuratív ábrázolások.

"Ez az utolsó ábrázolás a paleolitikumból. Olyan, mintha egy földönkívülit fedeztünk volna fel" - idézte a Le Monde francia napilap honlapja Miguel Biard régészt, az angoulême-i ásatás tudományos vezetőjét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Őskőkori állatábrázolásokat fedeztek fel Franciaországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra