Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Több korszakban is használt temetőre bukkantak a gízai piramisok közelében

2019. május 6. 12:49 MTI

Az egyiptomi óbirodalom korából származó, csaknem 4500 éves temetőt fedeztek fel a gízai piramisok közelében - közölte szombaton a régészeti minisztérium.

<

Több festett fakoporsót és mészkőszobrokat találtak a Gízai-fennsík délkeleti részén található ásatáson - olvasható a tárca közleményében. A legrégebbi sír egy mészkő családi sír az V. dinasztia korából, körülbelül i.e. 2500-ból származik. Az AFP francia hírügynökség fotósa a temetkezési helyiségben falfeliratokat, festett fából készült szarkofágokat, állatokat és embereket ábrázoló szobrokat látott.

A minisztérium szerint a sírban két ember nyugszik: Behnui-Ka, akinek hét tisztsége volt, így pap és bíró, valamint Nvi, Kefrén (Hafré) fáraó magas rangú hivatalnoka és "tisztítója". Hafré, görög nevén Kefrén építtette a második leghíresebb gízai piramist. "Számos régészeti tárgyat találtunk ebben a sírban, így a sírhely egyik tulajdonosának, a feleségének és a fiának a mészkőből készült szobrait" - közölte a tárca.

Asráf Mohi, a Gízai-fennsíki ásatások főigazgatója szerint a temetőt a későkorban (i.e. 700 és 300 között) ismét használhatták. A minisztérium több, a későkorból származó hieroglifákkal ékesített fakoporsót is bemutatott. Az elmúlt években a hatóságok egyre többet közölnek a régészeti felfedezésekről, bár Egyiptomot gyakran vádolják hanyagsággal és a tudományos pontosság hiányával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Több korszakban is használt temetőre bukkantak a gízai piramisok közelében

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra