Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

300 éven át kereskedhettek a rómaiak Kismarton közelében

2019. március 18. 11:22 MTI

Az osztrák köztévé (ORF) tudósítása szerint legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő a Kismartontól öt kilométerre nyugatra fekvő településen, Szárazvámban (Müllendorf).

<

Egy római kori falu maradványait fedezték fel az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a PannArch egyesület régészei. Az osztrák köztévé (ORF) burgenlandi stúdiójának tudósítása szerint legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő a Kismartontól öt kilométerre nyugatra fekvő településen, a Lajta-hegység lábánál.

Gregor Schönpflug kutató szerint az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus - saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész - lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A feltárt területen 300 éven át folyhatott a kereskedés - tette hozzá a szakember.

A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is. A feltárás még hetekig is eltarthat, a leleteket restaurálják, majd a burgenlandi tartományi múzeumban állítják ki - hangzott el az ORF Burgenland adásában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

300 éven át kereskedhettek a rómaiak Kismarton közelében

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra