Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Új nevet szeretnének országuknak a Cook-szigetek lakói

2019. március 6. 14:22 MTI

Új nevet akar a Cook-szigetek: James Cook brit felfedező helyett inkább polinéz örökségét hangsúlyozná.

<

"Itt az ideje, hogy megváltoztassuk az államnevet" – mondta Danny Mataroa, a kormány által létrehozott és vezetett bizottság elnöke. A testület januárban kezdte meg a munkát, hogy őshonos nevet válasszanak a 15 szigetnek, mely Új-Zélandtól 3000 kilométerre északkeletre található a Csendes-óceánban. Az eredeti ötlet az volt, hogy a régi nevet az új névvel párhuzamosan használják, mint például Új-Zéland, melynek maori neve, az Aotearoa is használatos.

A tanácskozások során azonban kiderült, hogy a bizottság legtöbb tagja teljesen elvetné a Cook-szigetek nevet és ehelyett az őslakosok nyelvén adna nevet az államnak, mely jelenlegi nevét James Cook brit felfedezőről, tengerészről és térképésztről kapta, aki 1773-ban partra szállt a szigeten. Mataroa elmondta, az új névnek tükröznie kell a sziget, lakói és keresztény vallásuk kulturális örökségét.

Mark Brown miniszterelnök-helyettes támogatja az átnevezést. Mint mondta, akkor lenne elégedett, ha olyan tradicionális nevet találnának, amely jobban hangsúlyozza a szigetállam polinéz örökségét. Addig azonban sok idő eltelhet - mondta.

A Cook-szigetek nem először tanácskozik új névről. 1994-ben nagy többséggel utasították el az Avaiki Nui névről szóló referendumot. A szigetcsoport 1888 és 1900 között volt brit védnökség alatt, majd Új-Zéland fennhatósága alá került, mellyel 1965-ös függetlensége óta is szoros politikai kapcsolatban áll. A kül- és hadügyeket Új-Zéland intézi, egyébként a szigeteknek önálló kormányzata van.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Új nevet szeretnének országuknak a Cook-szigetek lakói

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra