Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nem távolítják el a német falu „Hitler-harangját”

2019. február 1. 10:34 MTI

Elutasította egy zsidó magánszemély panaszát egy német fellebbviteli bíróság szerdán, így továbbra is a helyén maradhat és szólhat az úgynevezett Hitler-harang a németországi Herxheim am Berg protestáns templomában.

<

A koblenzi közigazgatási felsőbíróság állásfoglalása szerint a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő falu önkormányzatának döntése a harang helyén hagyásáról "nem jelenti a zsidók nácizmus alatti sorsának jóváhagyását vagy elbagatellizálását, amit az is aláhúz, hogy a község emléktábla kihelyezését határozta el". A híres-hírhedt harang eltávolítását egy meg nem nevezett férfi, holokauszttúlélők rokona indítványozta, akinek keresetét korábban első fokon is elutasították. A panaszos szerint a harang használata "gúnyt űz a hitleri terror áldozataiból".

A koblenzi fellebbviteli bíróság elutasította a keresetnek azt a részét is, hogy tiltsák meg a polgármesternek, hogy azt mondja, "a harang a náci korszak áldozataival való megbékélést szolgálja". A Herxheim am Berg-i önkormányzat tavaly februári határozata szerint a harangnak a helyén kell maradnia, hogy "ösztönzést adjon a megbékélésnek és figyelmeztessen az erőszakra és igazságtalanságra".

A vitatott harang 1934 óta lóg a Jakobskirche tornyában, a rajta látható horogkereszt és az Alles für's Vaterland - Adolf Hitler (Mindent a hazáért - Adolf Hitler) náci felirat miatt azonban két éve az országos figyelembe középpontjába került, és a helyi gyülekezet 2017 szeptemberében úgy döntött, elnémítja a harangot, nehogy a templom és a falu szélsőjobboldali zarándokhellyé váljon.

Az evangélikus egyház felajánlotta, hogy állja a harang leszerelésének és egy új harang beszerzésének a költségeit, de az önkormányzat végül egy általa végeztetett szakvéleményre hivatkozva a harang megtartása és újbóli üzembe helyezése mellett döntött azzal, hogy a templom falán a harang múltjára utaló emléktáblát helyeznek el.

A szakértői vélemény szerint a harang műemléknek tekintendő, és vagy múzeumban kell elhelyezni, vagy a templomtoronyban kell hagyni, "eltávolítása menekülés lenne a higgadt és elfogulatlan emlékezéskultúra elől". A Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke, Josef Schuster szerint a harangnak múzeumban lenne a helye.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nem távolítják el a német falu „Hitler-harangját”

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra