Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mi állhat a rejtélyes doveri démon hátterében?

2018. december 6. 18:33 Múlt-kor

1977. áprilisában néhány óra leforgása alatt a Massachusetts állambeli Dover városka lakói közül többen is, egymástól függetlenül arról számoltak be, hogy egy különös teremtményt láttak az erdőben. A doveri démonra máig nem sikerült biztos magyarázatot találni.

<

A Massachusetts állambeli Dover egy csendes amerikai kisváros, nem messze Bostontól. Az alig 6 ezer fős lakossággal rendelkező település leginkább kiváló iskoláiról nevezetes. Na meg arról, hogy az évszázadok folyamán számos legenda kelt lábra a környéken. Az 1600-as években például több itt élő telepes is arról számolt be, hogy látta az ördögöt lóháton, majd később egy elrejtett kincsről szóló történetek irányították a közvélemény figyelmét Doverre.

Igazi világhírnévre azonban csak 1977 után tett szert, miután április 22-én és 23-án több helyi fiatal is arról számolt be, hogy egy különös teremtménnyel találkoztak az éjszaka folyamán. A doveri démont az akkor 17 éves William Bartlett pillantotta meg elsőként, amikor este 10 óra táján éppen hazafelé vezetett két barátja társaságában. Az autóból egyszer csak arra lettek figyelmesek, hogy az egyik útmenti fal tetején egy számukra felismerhetetlen, tojás alakú fejjel és fénylő szemekkel megáldott lény áll.

Bartlett beszámolója szerint, az élőlénynek nem volt farka, így biztos benne, hogy nem egy kutyát vagy egy macskát látott. Bár visszaemlékezései szerint a „démon” egyaránt bírt állati és emberi vonásokkal, leginkább egy lesoványodott gyermekhez hasonlított – leszámítva, hogy nem voltak füle, szája és orra sem.

Alig két órával később, hogy a három fiatal az autóból megpillantotta a doveri démont, a 15 éves John Baxter – aki éppen barátnőjét kísérte haza egy erdős részen keresztül – szintén találkozott a teremtménnyel. Állítása szerint alig néhány méterre volt tőlük és egy fa mellett állt, annak törzsét markolva. Baxter egy rajzot is készített az élőlényről, amely kétségtelenül hasonlít a Bartlett által leírt élőlény kinézetére, valamint látszik rajta az is, hogy a lény kezei indaszerű ujjakban végződnek.

A következő éjszaka a 15 éves Abby Brabham volt a szerencsés, aki épp úgy írta le a találkozást, mint egy nappal korábban Baxter. A démon ezúttal is az erdőben, egy fa mellett állt, a Brabham által adott leírás pedig szintén megegyezett a korábbiakkal. További érdekesség, hogy a három helyszín épp egy egy egyenes vonal mentén, a folyó közelében helyezkedett el. Elképzelhető továbbá, hogy 1972-ben már szintén felbukkant egy alkalommal a doveri démon. Ekkor egy Mark Sennott nevű férfi látott egy ismeretlen teremtményt a fák között, amint egy kis tó partján mozgott.

A doveri démon azóta valóságos kulturális ikonná vált világszerte. Hasonlóan például a Loch Ness-i szörnyhöz vagy a Nagylábhoz, a démonról is gyakran mintáznak játékfigurákat, valamint feltűnt már egy számítógépes játék szereplőjeként is.

A magyarázat persze valószínűleg egy hétköznapi jelenség lehet, amelyet a sötétség, a fantázia és talán az elfogyasztott alkohol is befolyásolt. Egyes vélemények szerint a doveri démon valójában egy csikó vagy egy szarvasborjú lehetett, míg a rendőrség a letudta a történetet annyival, hogy a démon nem más, mint néhány tréfás kedvű fiatal kitalációja. A lényt elsőként megpillantó William Bartlett mindazonáltal még napjainkban is váltig állítja, hogy valóban látta a különös teremtményt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mi állhat a rejtélyes doveri démon hátterében?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra