Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mariborban is szobrot kapott Semmelweis Ignác

2018. november 29. 19:59 MTI

Szobrot kapott Mariborban Semmelweis Ignác (1818-1865) orvos, a gyermekágyi láz felismerője. A világhírű magyar orvos bronz mellszobrát, melyet az elismert szobrász, Paulikovics Iván készített, a Maribori Egyetem fő klinikai épületének bejárata előtt helyezték el és szerdán leplezték le. Az emlékművet a budapesti Semmelweis Egyetem ajándékozta az Alma Mater Europea maribori központjának a 2018-as Semmelweis-emlékév keretében.

<

Ludvik Toplak, az Alma Mater Europea elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: Semmelweis a XIX. század közepén, a bécsi nőgyógyászati klinika vezetőjeként jelentősen csökkentette a gyermekágyi lázban elhunyt anyák arányát, két évtizeddel azelőtt, hogy Louis Pasteur kiadta volna a fertőzésekkel járó mikroorganizmusokra vonatkozó elméletét. A fertőzéseket gátló- és a higiéniához hozzájáruló módszerei Közép-Európa orvostudományának egyik legjelentősebb orvosává, valamint humanista szakemberévé tették Semmelweiset - hangsúlyozta Toplak.

Kiemelte: a Semmelweis Egyetem azután döntött úgy, hogy mellszobrot adományoz az Alma Mater Europea számára, miután a két felsőoktatási intézmény márciusban Mariborban nemzetközi konferenciát szervezett Semmelweis emlékére. Hozzátette: az Alma Mater Europea ezt követően a mellszobrot a maribori kórháznak ajándékozta.

A magyar kormány 2018-at Semmelweis Ignác-emlékévvé nyilvánította, hogy méltó módon emlékezzen meg „az anyák megmentőjéről” születésének kétszázadik évfordulóján. A maribori átadó ünnepségen részt vett Rosivall László egyetemi tanár, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke és Szilágyiné Bátorfi Edit, Magyarország ljubljanai nagykövete is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mariborban is szobrot kapott Semmelweis Ignác

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra