Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Dél-Amerika Kolumbusz előtti legnagyobb városának legrégebbi szobrait fedezték fel

2018. október 26. 13:35 MTI

Csaknem 800 éves, fából készült szobrokat tártak fel régészek Dél-Amerika legnagyobb prekolumbián városromjánál, Peru északi részén – közölte Patricia Balbuena perui kulturális miniszter.

<

A húsz figurális szobrot, amelyek közül egy kivételével mindegyik remek állapotban maradt fenn, szeptemberben fedezték fel a kutatók Csan Csan, az egykori csimu birodalom fővárosának romjainál. A hetven centiméter magas szobrokat a Nagy Csimu palota egyik szertartásterméhez vezető folyosó falába vájt hasadékokban tárták fel a kutatók. A domborművekkel díszített folyosót, amelyet teljesen betemetett a föld, még júniusban fedezték fel.

Az ásatást vezető Arturo Paredes szerint a fekete színű szobrok mindegyikén bézs színű agyagmaszk van, a hátukon pedig egy kör alakú tárgyat, feltehetőleg pajzsot viselnek. A szakember szerint ezek lehetnek a Csan Csanban eddig feltárt legrégebbi szobrok. A munkálatokban részt vevő egyik régész, Henry Gayoso szerint a folyosót négyzetek díszítik, akár egy sakktáblát, valamint a mai Peru északi partvidékén élő prehispán kultúrákban közös mitikus szimbólum is megtalálható benne.

A csimu kultúra 900 és 1450 között virágzott a mai Peru északi partvidékén. Az egykori csimu birodalom fővárosa, Csan Csan – amelynek neve azt jelenti, ragyogó Nap – Trujillo mellett található. A hajdanán csaknem 20 négyzetkilométer kiterjedésű várost 30 ezren lakhatták. A városban számos egyéb épület mellett 10 nagy, fallal körülvett, égetetlen téglából emelt épületegyüttes, úgynevezett ciudadela állt. Ezeket a fellegvárakat az egymást követő uralkodók székhelyének tartják. Minden ciudadela királyi temetkezőhelyet, elit lakónegyedet, raktározási és újraelosztási célokat szolgáló épületeket, kerteket, valamint nagyméretű ciszternákat foglalt magában.

A várost 1470-ben az inkák foglalták el, de az 1532-ben bekövetkező spanyol hódításig helyi közigazgatási központ maradt. Az eredeti komplexumból mára mindössze 14 négyzetkilométernyi terület maradt fenn, és erre is komoly fenyegetést jelentenek a környezeti behatások, a fosztogatás és a városok terjeszkedése. Az 1986 óta a világörökségi helyszínek közé tartozó Csan Csant turisták ezrei keresik fel minden évben. A területen csaknem 500 ember, köztük 50 régész dolgozik a lelőhely és kincseinek megóvásán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Dél-Amerika Kolumbusz előtti legnagyobb városának legrégebbi szobrait fedezték fel

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra