Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Pápa a Vasfüggönyön túlról – milyen hatással volt II. János Pál a keleti blokk országaira?

2018. október 2. 14:53 MTI

II. János Pál pápává választásának 40. évfordulója alkalmából nemzetközi tudományos konferenciát rendeznek Magyarországon és Lengyelországban - mondta a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnöke az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

<

Földváryné Kiss Réka szerint II. János Pál egyszerre tudott az egyház gyökereihez visszanyúlni és értékeit a világ felé közvetíteni. Pápasága világtörténelmi jelentőségű volt, megválasztásakor Moszkva megrettent. A pápa nem csupán a kommunizmus lebontásában játszott nagy szerepet, de a nyugati világban a 1968-as nemzedékkel szemben is alternatívát mutatott - jelentette ki.

A konferencia előadásai a legfrissebb kutatási eredményeket ismertetve foglalkoznak többek között a keleti blokk egyházainak helyzetével, a Vatikánnal, az Egyesült Államok és Szovjetunió reakcióival II. János Pál 1978-as megválasztására, a pápa elleni merénylettel, valamint a pápa és a lengyelországi Szolidaritás mozgalom kapcsolatával - ismertette Földváryné Kiss Réka.

A Pápa a Vasfüggönyön túlról - II. János Pál pápaságának hatása a szovjet blokk országaira és egyházaira című konferencia keretében október 9-10-én Krakkóban, a Jagelló Egyetemen, október 12-én pedig Budapesten az Országházban tartanak előadásokat. A budapesti eseményre október 10-éig lehet regisztrálni a Nemzet Főtere honlapon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Pápa a Vasfüggönyön túlról – milyen hatással volt II. János Pál a keleti blokk országaira?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra