Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

„A legszebb öngyilkosság”: Evelyn McHale 320 méteres zuhanás után is úgy tűnik, mintha aludna

2018. augusztus 3. 17:06 Múlt-kor

1947. május 12-én a Life Magazin „A hét képe” című rovatában egy öngyilkosságot elkövetett, fiatal lány holtteste volt látható. A fotó néhány pillanattal azt követően készült, hogy a 23 éves Evelyn McHale levetette magát az Empire State Building 86. emeletéről. Bár több mint 300 métert zuhant, ez szinte meg sem látszik rajta, a lábai kecsesen keresztezik egymást, kezével nyakláncát markolja, csupán az alatta behorpadt limuzin sejteti, hogy a nő nem szundít, hanem meghalt.

<

„Az Empire State Building lábainál Evelyn McHale holtteste fekszik, mintha egy groteszk ravatalon nyugodna, teste egy autó tetejébe csapódott” – szól a felirat a fotó felett. A képet a fotográfiát tanuló Robert C. Wiles készítette 1947. május 1-jén. A fiatal férfi az utca túloldalán volt éppen, amikor észrevette a csődületet a torony lábánál. Odarohant, és elkészítette élete képét.

Egy 320 méteres zuhanás után vérfoltokat és gyomorforgató látványt „várna” az ember, ehelyett egy sértetlen testtel a főszerepben egy szinte megkomponált kép tárul a szeme elé. Nem véletlenül emlegetik azóta is a „Legszebb öngyilkosság” szavakkal az esetet. A fotón úgy tűnik, mintha a 24. életévében járó nő csupán pihenne, vagy álmodozna, miközben lábai egymást keresztezik, kesztyűs kezében nyakláncát szorongatja. Ám a behorpadt limuzin teteje árulkodik a tragédiáról. Bár maga a kép már több mint 71 éves, sokkoló báját máig nem veszítette el.

Evelyn Francis McHale 1923. szeptember 20-án született a kaliforniai Berkeley-ben, szülei hét gyermeke közül a hatodikként. Édesapja 1930 körül állást váltott, és átköltöztek Washingtonba. Nem sokkal ezt követően (feltehetőleg mentális betegségben szenvedő) édesanyja ismeretlen okból elhagyta a családot. Miután a szülők elváltak, az apa kapta meg a gyermekek felügyeleti jogát. Később a New York állambeli Tuckahoe-ba költöztek, Evelyn ott kezdte tanulmányait. Miután elvégezte a középiskolát, belépett a női hadtestbe. Szolgálatának végeztével, azt beszélik, elégette az egyenruháját. Később a bátyjához és sógornőjéhez költözött Baldwinba, és könyvelőként dolgozott egy gravírozással foglalkozó cégnél. Itt ismerkedett meg Barry Rhodes-szal, aki hamarosan megkérte a kezét. Az esküvő időpontja 1947 júniusára volt kitűzve.

Április 30-án meglátogatta vőlegényét Eastonban, majd másnap reggel hétkor újra vonatra szállt, és New York-ba érkezett. Barry később azt mondta az újságíróknak, hogy „mikor elköszöntünk csókkal egymástól, boldog volt, mint minden lány, aki nemsokára férjhez megy”. Kilenckor érkezett meg a Penn Stationre, majd kivett egy szobát a Governor Clinton Hotelben, ahol megírta búcsúlevelét. Ezt követően sétált két háztömbnyit, és vett egy jegyet az Empire State Building 86. emeleti kilátójába.

10:40 tájban John Morrissey járőr a 34. utca és a Fifth Avenue sarkáról észrevett egy fehér sálat, amely az épület felső részeiről lebeg a föld felé. Néhány pillanattal később hatalmas zajt hallott, és látta, hogy nagy tömeg verődik össze az utcán. A lány levetette magát a szédítő magasságból, és egy Cadillac limuzin tetejére zuhant. A járókelők rettenetesen megrémültek. Ezt követően sietett oda Robert C. Wiles, és készítette el az ikonikus képet.

Később a 86. emeleti kilátó teraszán Frank Murray nyomozó megtalálta a lány cserszínű kabátját, amely igényesen össze volt hajtogatva és le volt helyezve az egyik falrészben. Találtak benne egy családi fotókat rejtő kis táskát és egy noteszt, amely egy búcsúüzenetet tartalmazott, amely így szólt: „Nem szeretném, ha bárki a családomon belül vagy azon kívül látná a testemet. Meg tudnák semmisíteni hamvasztással? Könyörgöm Önnek és a családomnak is, hogy semmiféle megemlékezést ne tartsanak a tiszteletemre. A vőlegényemmel idén júniusban keltünk volna egybe. Nem gondolom, hogy én bárkinek is jó felesége lennék. Jobb lesz neki nélkülem. Mondják meg az édesapámnak, hogy túl sok tulajdonságát örököltem anyának.”

A maradványait végül testvére, Helen Brenner azonosította. Kívánságainak megfelelően, testét elhamvasztották, és sírt sem kapott. Egykori vőlegénye végül Floridába költözött, ám sohasem nősült meg. Miután Wiles képe megjelent a Life-ban, majd azt követően számos más magazinban, a 20. század egyik ikonikus fotójává vált. Ez volt az egyetlen kép, amelyet valaha is publikált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

„A legszebb öngyilkosság”: Evelyn McHale 320 méteres zuhanás után is úgy tűnik, mintha aludna

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra