Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Valóságos sminkkészletet rejtett a fiatal római nő szarkofágja

2018. július 31. 13:53 MTI

Smink- és más kozmetikai termékeket rejtő római kori szarkofágot tártak fel a németországi Zülpichben. A tervek szerint egy csatornát akartak kialakítani, amely egy antik terület közelében halad el. Ezért vontak be a munkálatokba szakértőket, akik 2017 őszén bukkantak rá a szarkofágra.

<

Szokatlan mind az elhunyt mellé helyezett tárgyak mennyisége, mind a sokfélesége - mondta el Susanne Willer, a Bonnban lévő Rajnai Múzeum munkatársa a leletek hétfői bemutatásakor. „A tárgyak fő része ékszer, kozmetikai cikk, minden ami a női szépség eszköze” - fogalmazott a szakértő.

A szarkofág a 3. századból származik és egy zülpichi ipari terület bővítésekor tárták fel. A területen egykor egy nagyon fontos római útvonal haladt át, amely Kölnt kötötte össze Trierrel. A tervek szerint egy csatornát akartak kialakítani, amely egy antik terület közelében halad el. Ezért vontak be a munkálatokba szakértőket, akik 2017 őszén bukkantak rá a szarkofágra.

Mivel további sírokat kellett feltárni, az eredményeket csak most közölték. A földi maradványok az első elemzések szerint egy 25-30 éves kora között elhunyt római nőhöz tartoznak. Utolsó útjára egy több tonnányi súlyú szarkofágba temették, vele együtt egy kézi tükröt, egy sminkpalettát, rajta sminkekkel, kenőcsöket és kis üvegcsében parfümöt találtak a sírban.

Az egyik különleges tárgy egy kis összecsukható kés, amelynek markolata a görög mitológia egyik hősét, Herkulest ábrázolja. A sírmellékletek és a csontváz 1700 éve feküdtek a sírban. Arról, hogy a különleges leleteket hol láthatja a majd a nagyközönség, egyelőre nem döntöttek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Valóságos sminkkészletet rejtett a fiatal római nő szarkofágja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra