Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 meglepő tény a második világháborúról

2018. július 13. 11:36 Múlt-kor

A második világháborúval kapcsolatban rengeteg különféle hiedelem él napjainkban is, amely téves információn alapszik, de vannak olyan területei is a konfliktusnak, amelyekre egyszerűen keveset gondolunk. Alább olvasható tíz meglepő tény, amelyekről ritkán hallani.

<

Franciaország több tankkal és löveggel rendelkezett 1940-ben, mint Németország

Gyakran előfordul az a feltételezés, hogy Németország egyszerűen csapatai lehengerlő létszámával és légierője fejlettségével tudta győzelemre vinni villámháborús taktikáját 1940-ben. A valóság ettől jelentősen eltér. 1940. május 10-én, amikor a német csapatok megtámadták Franciaországot, 135 hadosztályukból csupán 16 volt gépesített – azaz közlekedett gépjárművekkel. A többi egység lovaskocsikra, illetve saját lábára volt kénytelen hagyatkozni. Franciaország önmagában 117 hadosztállyal rendelkezett, így brit szövetségeseivel kiegészülve nem volt hátrányban a németekkel szemben.

Franciaország emellett több tüzérségi eszközzel is rendelkezett: 10 700-zal, míg Németország kevesebb, mint 7400 darabbal. Míg Németország  2439 darab harckocsit tudott harcba küldeni, Franciaország 3254-et, amelyek nagy része nagyobb volt a németekéinél, és jobb fegyverzettel és páncélzattal is bírt. A német győzelmet ezen a fronton tisztán a stratégia, illetve a taktika hozta meg, amelyek által el tudták kerülni a nagy francia erőkkel való közvetlen összecsapást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 meglepő tény a második világháborúról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra