Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tetoválásokkal díszített, mumifikálódott maori koponyát kapott vissza Új-Zéland a németektől

2018. június 27. 14:55 MTI

Egy új-zélandi őslakos, egy maori mumifikálódott koponyáját adta vissza Németország Új-Zélandnak. A tetovált emberfejet Köln főpolgármestere, Henriette Reker adta át kedden egy új-zélandi múzeum németországi látogatáson tartózkodó küldöttségének.

<

„A maorik szemlátomást meghatódtak. Ők kis közösségekben élnek, szoros a kapcsolat közöttük. Mai szemmel természetesen elképzelhetetlen, hogy emberi csontokat raboljunk, kereskedjünk velük és kiállítsuk őket” - mondta a főpolgármester.

A maori koponyát 110 éve vásárolta Londonban a kölni néprajzi múzeum, amely ma Rautenstrauch-Joest Múzeum - A világ kultúrái néven működik, az egyik legnagyobb németországi etnográfiai gyűjtemény.

A 19. században élénk kereskedelem folyt a díszes maori koponyákkal, amelyek később múzeumokban lettek kiállítási tárgyak, míg felül nem kerekedett az a szemlélet, hogy nem tárgyakról, hanem emberek maradványairól van szó.

A kölni néprajzi múzeumba került koponyát egyelőre a wellingtoni nemzeti múzeumban (Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa) helyezik el, „a csend és a méltóság termében”. Ha sikerül megállapítani a személyazonosságát és megtalálni leszármazottait, a fejet átadják a törzsnek, amelyből származik, és az majd eldönti, hogy eltemeti-e vagy megőrzi jelenlegi formájában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tetoválásokkal díszített, mumifikálódott maori koponyát kapott vissza Új-Zéland a németektől

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra