Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hatvan év után ismét munkába áll a felújított greenwichi csillagvizsgáló

2018. június 26. 13:21 MTI

Hatvan évnyi szünet után ismét az eget fogja kémlelni a Greenwichi Királyi Csillagvizsgáló (ROG).

<

A brit csillagászat otthonának felújításon átesett Altazimuth pavilonjában új teleszkópokat helyeztek el – írja a BBC.com. Az új eszközegyüttest Annie Maunderről, a greenwichi csillagvizsgálóban dolgozó első női kutatóról nevezték el, aki jelentős felfedezéseket tett a Naphoz kapcsolódóan. Az Annie Maunder Asztrografikus Teleszkópot (AMAT) profik, amatőrök és iskolások használhatják.

A királyi csillagvizsgálót II. Károly alapította 1675-ben. A „hajózás és csillagászat tökéletesítése érdekében” épített intézmény főleg gyakorlati csillagászattal – navigálással, időméréssel, a csillagok helyzetének meghatározásával és almanachok, évkönyvek kiadásával – foglalkozott. Egészen 1957-ig működött, ezt követően a komoly tudományos kutatások végzését áthelyezték a várostól távolabbi, vidéki területekre, a városi szmog és fényszennyezettség elől menekülve. A levegő tisztulása és a technológia fejlődése révén azonban a teleszkópok ismét használható képeket készíthetnek a fővárosban is – mondta Brendan Owens, a ROG csillagásza.

AZ AMAT egy „négy az egyben” műszer. Három kisebb lencsét tartalmaz egy 35,5 centiméteres, csúcsminőségű Schmidt-Cassegrain teleszkóp körül. Segítségével tanulmányozni lehet a Napot és a Naprendszer bolygóit, de a jóval távolabbi csillagok és planetáris ködök is kutathatók vele. A planetáris köd bizonyos típusú csillagok körül képződő, gázból és plazmából álló világító burok.

Az új teleszkóp egy speciális hidrogén-alfa szűrő segítségével olyan felvételeket képes készíteni a Napról, amelyeken láthatóvá válnak olyan aktivitásai, mint a flerek, vagyis a nagy napkitörések. A ROG projektjére magánadományozók, a múzeum munkatársai és a nagyközönség hozzájárulásával gyűlt össze 150 ezer font (55,5 millió forint). A pénzből sikerült teljes restaurációt végezni az Altazimuth pavilonban.

„Ez egy csodaszép Viktória-korabeli épület, amely súlyos sérüléseket szerzett a bombázások során. Az épület fele megsemmisült a II. világháborúban” – mondta Brendan Owens. A csillagász szerint amikor a ROG múzeummá vált, rekonstruálták az épületet, de sohasem tökéletesen, a téglafal berepedezett és benedvesedett. „Amikor a felújítás mellett döntöttünk, megláttuk a lehetőséget az épületben, hogy csodálatos, multifunkciós, 21. századi csillagvizsgálót lehet itt létrehozni” – emelte ki a csillagász. A pavilon földszintjén kiállítóteret alakítanak ki, ahol Annie Maunder élettörténetét és munkásságát ismerhetik meg a látogatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hatvan év után ismét munkába áll a felújított greenwichi csillagvizsgáló

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra