Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megindító színes képeken a 20. század eleji gyermekmunka

2018. május 24. 13:42 Múlt-kor

A 19. században az iparban egyre többször foglalkoztattak gyermekeket, akiknek a felnőttek munkabérének a töredékét fizették. Az embert próbáló körülmények között, szénbányákban és fonodákban dolgozó, fejlődésben visszamaradt, sokszor gerincfájós amerikai gyermekek nemegyszer TBC-től és hörghuruttól szenvedtek. Például az ötödik fotón látható, mindössze 8 esztendős Michael McNelist kétszer támadta meg a tüdőbaj, ám gyógyulása után már ment is ki Philadelphia utcáira újságot árulni. A most következő, a The Vinatge News összeállításában szereplő fotók Lewis Wickes Hine szociológus és fényképész munkáját dicsérik, akinek az amerikai munkásosztály dolgozó gyermekeinek világába bepillantó fényképei és küzdelme fontos szerepet játszott abban, hogy később törvényileg szabályozták a gyermekmunkát.

<

Munkája egyáltalán nem volt kockázatmentes, ugyanis – mint a fotóit a 21. században kiszínező Tom Marshall brit fotográfus megjegyezte – „a gyermekmunka erkölcstelensége akkoriban el volt rejtve a széles nyilvánosság előtt, ráadásul, ha kiderült volna ez az alattomos dolog, az egész iparágak fejlődését veszélyeztette volna”.

Hine a kiskorúak rabszolgaként való robotoltatása ellen küzdve álruhákban kezdte el bejárni az Egyesült Államok különböző gyárait és bányáit, s titokban készített felvételeket az ételhordójában becsempészett kamerájával, mindezt azért – mint mondta –, hogy „megmutasson dolgokat, amelyeket meg kell változtatni” –, akár életének kockáztatása árán is. Hine mindent bevetett: öltözött képeslap- és Bibliaárusnak, volt tűzvédelmi szakember és az ipari forradalmat dokumentáló műszaki fényképész is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megindító színes képeken a 20. század eleji gyermekmunka

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra