Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Feltárulhat az inka zsinórírás rejtélye

2003. július 3. 11:03

Az inka birodalom i.e. 1100 körül alakult ki az Andok magasföldjein és a 16. századi spanyol hódításig állt fenn, de sohasem volt írásrendszere sem írott nyelvemléke. Az inkák 1200 körül a világ legnagyobb államát tartották fenn. De hogyan volt ez lehetséges írásrendszer nélkül?

<

Gary Urton
A Harvard Egyetem antropológusa, Gary Urton legújabb könyve (Signs of the Inka Khipu) szerint az inka kipuk hétbites bináris kódrendszere segítségével irányították birodalmukat.

A kipu a kecsuák nyelvén csomót jelent, használati gyakorlatáról Leland L. Locke tudománytörténész már 1923-ban bebizonyította, hogy nem pusztán dekoratív elem, hanem afféle textil abakusz, ahol a csomók jelentést hordoznak.

A kipu készítése közben hét ponton rendre két lehetőség között választott a készítő.

A kipu anyaga (gyapot vagy gyapjú), a fonál sodrásiránya, a csomózás iránya, a szálsűrűség és egyéb tulajdonságok alapján összesen 128 permutáció (kettő a hetediken) jön ki, mely a 24 különböző szín használatának lehetőségével szorozva már 1536 információegységet jelent.

A sumérek 1000-1500 ékírásos szimbolumához képest ez feltétlenül jelentős, az egyiptomi illetve maja hieroglifekhez képest pedig éppenséggel kétszer több.

a kódot nem tudták megfejteni
A kipu a helyiértékes számábrázolás egyik legősibb formája tízes számrendszerben rögzítette az értékeket.

A spanyol hódítók által készített beszámolók feljegyezték, amint az inkák fonálról-fonálra haladva "kiolvassák" a kiput.

Noha az inkák életmódja mellett a kipuk használatáról is sok minden olvasható a spanyol dokumentumokban, a kódot nem tudták megfejteni.

Urton meggyőződése, hogy "A khipu jelenti az egyetlen esélyt arra, hogy a spanyol hódítók által kialakított inka-kép illetve a régészeti leletek néma tanúbizonyságai mögé hatolva ismerjük meg az inka kultúrát."

Urton életműve a kvantitatív (számszerűsíthető) és narratív (elbeszélő) információt hordozó kipuk kutatása.

Korábbi közép-bolíviai takácsok között végzett terepmunkája eredményeit a Számok társas élete (The Social Life of Numbers: A Quechua Ontology of Numbers and Philosophy of Arithmetic) című könyvében összegezte 1997-ben.

inka kipuk
1997-ben újabb 32 kiput találtak 225 múmia mellett Peru északi részén.

Urton a telepesek érkezése előtti időszakra datálja ezek keletkezését.

Carrie Brezine, szoftver fejlesztő matematikus és textil specialista segítségével egy olyan relációs adatbázist alakítanak ki, mely alkalmassá válhat a kipun őrzött információ megfejtéshez.

Szisztematikus elemzés alá vetve a kipuk alapelemeit – a fő fonál hosszát, a mellékszálak számát, a csomók jellegét és egyéb tulajdonságait – s azok jellemző mintázatait talán megfejthetővé válik a kipuk nyelve.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Feltárulhat az inka zsinórírás rejtélye

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra