Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hat természeti katasztrófa, amely rányomta bélyegét az európai történelemre

2018. március 6. 14:05

Az extrém időjárási jelenségek nem csak napjainkban, de az egész történelem folyamán megkeserítették az emberiség életét. Árvízek, vulkánkitörések és pusztító szárazságok is formálták Európát az elmúlt évezredben.

<

„A nagy emberfulladás”

1362 januárjában hatalmas vihar csapott le Európa észak-nyugati részére. A pusztító vihardagály valóságos cunamiként haladt végig Anglia partjai mentén. Számos épület – így például Salisbury vagy Winchester katedrálisai súlyosan megrongálódtak, míg Dunwich kikötőjét teljesen leradírozta a Föld színéről.

A vihar azonban nem itt, hanem Hollandiában végezte a legnagyobb pusztítást. A később csak a „de grote Mandrenke” (nagy emberfulladás) néven emlegetett katasztrófában emberek tízezrei vesztették életüket. A megemelkedő vízszint áttörte az alacsonyan fekvő holland területeket védő gátakat és egy új tengeröblöt alakított ki, amelyet Zuider Zee névre kereszteltek el. Az ekkor elöntött területet csak a 20. században sikerült visszanyerni részben a szárazföld számára. Az újonnan épített gátak révén ma itt található Hollandia legfiatalabb tartománya, Flevoland.

A vihar a német területeken és Dániában is éreztette hatásait. Az ár több kikötőt elmosott és a sós víz tönkretette az érintett termőföldeket. A pusztítás pedig – ami alig egy évtizeddel követte a hírhedt 14. századi pestisjárványt – óriási munkaerőhiányt okozott ebben a régióban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hat természeti katasztrófa, amely rányomta bélyegét az európai történelemre

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra