Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Pont kerülhet a kismartoni Esterházy-kastélyt övező évtizedes vitára

2018. február 21. 15:49 MTI

12 éve húzódó vita után most sikerült megyegyeznie Burgenland osztrák tartomány vezetésének és az Esterházy-alapítványcsoportnak. A jelenlegi megállapodás különböző témaköröket ölel fel, de egyelőre még nem sikerült mindegyikről pontos döntést hozni.

<

12 éve húzódó viták után most végre sikerült megegyeznie a Burgenland osztrák tartomány vezetésének az Esterházy-alapítványcsoporttal. Abban állapotdak meg, hogy félreteszik nézeteltéréseiket, és jegelik a kismartoni Esterházy-kastély ügyében zajló, több millió eurós pert, valamint újraindítják a szentmargitbányai kőfejtőben az operafesztivált. Hans Niessl tartományi elnök azt mondta, hogy az év eleje óta intenzív megbeszélések zajlottak a tartományi vezetés és az alapítványcsoport között, ennek az eredménye pedig egy dokumentum, amely a jövőben útmutatóként szolgál a felek számára.

Az Esterházy-alapítványcsoport azért indított pert Burgenland tartomány ellen, mert szerinte az kifogásolható állapotban adta vissza a kismartoni kastélyt. A csoport 11 millió eurót (mintegy 3,5 milliárd forintot) követel Burgenlandtól felújításra. A felek több hónapot hagytak arra, hogy peren kívül lezárhassák vitájukat. Ennek köszönhetően valószínűleg többmilliós eljárási költséget sikerül megspórolni. „Ha egyesítjük erőinket, még nagyobb sikereket érhetünk el” - mondta Niessl, és azt is hozzátette, hogy a helyzetből mindenki nyertesként került ki.

Hans Peter Doskozil tartományi kulturális tanácsos azt mondta, hogy az eddigi konfliktusos út nem szolgálta Burgenland fejlődését, és az a cél, hogy a jövőben létrejöjjön egy részletes megállapodás a felek között. Az alapítványcsoportot vezető Ottrubay István is elégedett a mostani eredménnyel, és megköszönte Doskozilnak, hogy hivatalba lépése után első feladatainak egyike a kapcsolatfelvétel volt. A jelenlegi megállapodás különböző témaköröket ölel fel, de egyelőre még nem sikerült mindegyikről megegyezniük. Azt azonban rögzítették a felek, hogy miként szeretnének megoldást találni ezekre a vitás kérdésekre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Pont kerülhet a kismartoni Esterházy-kastélyt övező évtizedes vitára

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra