Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tűzveszélyessé vált, ezért teljes felújítás vár a brit parlament épületére

2018. február 2. 14:42 MTI

A politikusok legkevesebb hat évig üléseznek majd más helyszínen, igaz, a költözés csak évek múlva lesz. Azért van rá szükség, hogy el lehessen végezni a leromlott állapotban lévő műemléképület felújítását. A munkálatok költségét 5,6 milliárd fontra teszik.

<

A törvényhozók szerdán megszavazták, hogy teljesen kiköltöznek az épületegyüttesből, amelynek részét képezi a híres óratorony – a Big Bennek otthont adó Erzsébet-torony –, London egyik legismertebb látványossága, amelyen már a közelmúltban elkezdődtek a felújítási munkálatok.

A tervezett kiköltözés azonban nem valósul meg 2025 előtt. A második világháború óta ez lesz az első alkalom, hogy a honatyák nem a törvényhozás épületében fognak ülésezni. „Nehéz döntéseket kell hozni arról, hogyan védhetjük meg a legjobban az világ egyik ikonikus épületét a jövő nemzedék számára, de meg kell hozni ezeket a döntéseket” – hangoztatta Andrea Leadsom, a parlament alsóházának vezetője. Az épület egyre romló állagáról szólva emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 10 évben legalább 60 olyan eset történt, amely majdnem tűzvészt okozott a parlamentben.

A Westminster-palota már mintegy 900 éve a brit politika központja, a törvényhozók 1547 óta üléseznek egyazon helyen. 1834-ben majdnem teljesen elpusztította egy tűzvész, 1852-re sikerült újjáépíteni. A Big Ben harangjai pedig hét évvel később kerültek az óratoronyba.

A kiköltözés után a törvényhozás lehetséges működési helyszínei között lehet a II. Erzsébet konferenciaközpont, amely alig néhány percnyi sétára van a parlamenttől, de szakértők szerint használható lenne a 2012-es londoni nyári olimpiai játékok sportkomplexumának egykori médiaközpontja is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tűzveszélyessé vált, ezért teljes felújítás vár a brit parlament épületére

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra