Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az egykori koronázó bazilika kőmaradványait is megcsodálhatjuk majd Székesfehérváron

2017. november 21. 16:28 MTI

Csaknem 32 millió forintot biztosít a kormány a székesfehérvári Szent István Király Múzeum rekonstrukciójának előkészítésére, hogy az épület megfelelő helyszíne lehessen 2020-ban az Árpád-ház történetét bemutató kiállításnak.

<

Az Árpád-ház programhoz kapcsolódó legújabb döntésekről Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a program miniszteri biztosa és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármester adott tájékoztatást hétfőn. A képviselő elmondta, hogy a 31 millió 750 ezer forintos támogatásból megkezdik a múzeum Fő utcai épületrekonstrukciójának előkészítését. Megjegyezte, hogy a Királyok és szentek. Az Árpádok kora című, nagyszabású kiállítás a tervek szerint legkésőbb 2020. augusztus 20-ig megvalósul a Magyar Nemzeti Múzeum szakmai irányításával.

Vargha Tamás beszélt arról is, hogy a kormány 65 millió forintot biztosított a Nemzeti Emlékhely komplex fejlesztése érdekében további megalapozó feltárások, műszaki felmérések, vizsgálatok elvégzésére. Kiemelte: az Árpád-ház program célja, hogy korszerű, 21. századi múzeumtechnikai eszközökkel értelmezhetően bemutassa az egykori koronázó bazilikát, annak kőmaradványait pedig méltó módon megőrizze.

Cser-Palkovics András pozitívnak nevezte, hogy egy ilyen, kiemelt nemzetközi figyelmet érdemlő kiállításnak Székesfehérvár adhat otthont. Elmondta: a földszint mellett az emeletet is teljesen fel kívánják újítani, de ehhez a múzeum raktározási feladatait előbb meg kell oldani. Hozzátette: jövőre kezdődik el a tervezés, majd 2019-ben indulhat el a kivitelezés, amely homlokzati felújítást, belső folyosók és külső nyílászárók felújítását, kiállítóterek létrehozását, valamint teljes biztonságtechnikai fejlesztést foglal magában.

Az Árpád-ház program célja, hogy 2022-ben méltó módon ünnepelhesse az ország és a város az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóját, valamint hogy 2038-ra, Szent István halálának 1000. évfordulójára a tudományos kutatások eredményeinek bemutatására is méltóvá váljon a Nemzeti Emlékhely.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az egykori koronázó bazilika kőmaradványait is megcsodálhatjuk majd Székesfehérváron

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra