Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A nap, amikor egy kisváros gyilkosságért elítélt és felakasztott egy hatalmas elefántot

2017. október 9. 14:53

1916 szeptemberében egy Tennessee állambeli kisváros lakói egy rendkívüli esemény tanúi voltak. Egy vándorcirkusz hatalmas, Mary névre keresztelt elefántja egy nappal korábban meggyilkolt egy férfit, amiért a feldühödött nézők kötél általi halálra ítélték a szerencsétlen állatot.

<

Az első világháború évei alatt a különféle utazó cirkuszok jelentették a legfőbb szórakozási lehetőséget az amerikaiak számára. Népszerűségük nem meglepő annak fényében, hogy a televízió elterjedése előtt egy átlagember számára csak ilyesfajta mutatványosok előadásain keresztül nyílt alkalma megismerkedni a varázslat világával és a természet csodáival. Számtalan család várta ezért tűkön ülve szerte országban, hogy éppen az ő lakóhelyükre látogasson egy-egy ilyen cirkusz és végre megnézhessék a híres bűvészeket és állatidomárokat.

1916 szeptemberében, a Tennessee állambeli Kingsport városának lakói ugyancsak nagy várakozással tekintettek Charlie Sparks társulatának érkezése elé. A Sparks World Famous Shows (Sparks világhírű show-ja) névre keresztelt cirkusz előadásának egyik legnagyobb attrakciója Mary, az elefánt volt, akit plakátjaikon rendre csak úgy hirdettek, mint a világ legnagyobb szárazföldi állata. Nem is túloztak ezzel talán olyan nagyot, hiszen Mary több mint 3,5 méter magasságból tekintett vissza a nézőkre és közel 5 tonnát nyomott.

A szeptember 12-i estére tervezett előadáshoz azonban egy nappal korábban még hiányzott egy fontos elem: egy ember, aki belovagol Mary hátán az előadásra. A cirkusz vezetése végül meg is találta a bátor jelentkezőt egy helyi hajléktalan férfi, Red Eldridge személyében.

Eldridge így mindenféle képzettség nélkül ült az előadás estéjén Mary hátára, hogy ő vezesse a bevonulást. Ennek során Mary figyelmét megragadta egy görögdinnye, ezért megállt és ormányával igyekezet azt magához venni, hogy elfogyaszthassa. Eldridge ekkor a kezében lévő nagy méretű kampóval az elefánt füle mögé szúrt, hogy ezzel bírja továbbhaladásra Mary-t. A hatalmas termetű állat azonban nem viselte jól ezt a noszogatást, lerázta magáról a szerencsétlen férfit, majd a fejére lépett.

„Vér, agy és egyéb dolgok csak úgy spricceltek szerteszét az utcán” – számolt be egy szemtanú a Daily Mail szerint Eldridge haláláról. A nézők soraiban kitört a pánik és futott mindenki, amerre csak látott Kingsport utcáin, attól félve, hogy a megvadult elefánt másokat is legázol majd. Egy beszámoló szerint valaki rá is lőtt Maryre, de nem volt elég lőszere ahhoz, hogy leterítse az állatot. A cirkusztulajdonos Charlie Sparks végül sikeresen lenyugtatta az elefántot, ugyanezt azonban a helyiekkel már nem sikerült elérnie.

Kingsport lakói mindenképpen „igazságot” akartak tenni az esetben és egyre határozottabban követelték Mary halálát. Az elefántot leláncoltak a helyi börtön mellett és elvonultak kigondolni a kivégzés részleteit. Amikor Sparks belátta, hogy már sem cirkuszának hírnevén, sem elefántján nem tud segíteni, élére állt a feldühödött tömegnek. Hogy az őt ért anyagi kárt enyhíthesse, bejelentette, hogy Mary kivégzésére egy hatalmas show keretében kerül majd sor.

A kivégzés mikéntjére több ötlet is született, így például volt aki azt javasolta, hogy kössék szerencsétlen állatot két ellentétes irányba induló vonat közé, amelyek majd szétszakítják őt. Sparks végül egy „civilizáltabb” módszer mellett döntött: Maryt kötél általi halálra ítélték, amelyet a szomszédos Erwin városában hajtottak végre.

Szeptember 13-án mintegy 5 ezer ember gyűlt össze, hogy tanúja legyen, amint Mary-t felkötik egy 100 tonnás darura. A kivégzés nem volt problémamentes, ugyanis az első próbálkozásnál a lánc elszakadt és az elefánt a földre zuhant, aminek következtében eltört a csípőcsontja. Ezt követően Mary-t ismét felhúzták és a hatalmas elefánt fél órán keresztül himbálódzott a láncon, mire egy állatorvos végül halottnak nyilvánította őt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A nap, amikor egy kisváros gyilkosságért elítélt és felakasztott egy hatalmas elefántot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra