Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hitler és a Messiás-komplexus

2017. március 23. 17:33

Hitler tizenhét évesen kiábrándult a katolikus neveltetésből és először érezte úgy, hogy valami fensőbb erő vezérli őt. Nemrégiben feltárt, szigorúan titkosított lélektani profilja ingatag elméjébe enged bepillantást.

<

Óriási hatással volt rá Wagner „Rienzi” című darabja. Hitlert teljesen magával ragadta az előadás. Látta, hogy az opera egy olyan hőst jelenít meg, akit a nép lelkesen üdvözöl. Úgy érezte, ez az ő végzete is.

Egy nemrég előkerült brit hírszerzői jelentés, mely Hitler 1942. áprilisi beszédének elemzése alapján készült, mély betekintést nyújt elméjébe. A szigorúan titkosított lélektani profil egyre erősödő paranoiáról, ingatag elmeállapotról árulkodik, és felveti, nem vált-e Hitler vallási téveszmék szövedékének rabjává. Ma már tudjuk, „Messiás-komplexusa” volt. Az égi hatalom által kiválasztott személynek hitte magát, bizarr hiedelmei meggyőzték arról, hogy ő a modern kor istene.

Hogyan lett a sokak által csupán egy nagyszájú bolondnak tartott bécsi bevándorló egy egész nemzet prófétája? Milyen eszközöket vetett be annak érdekében, hogy hatalmas tömegek vegyenek részt pusztító küldetésében? A Titkos náci akták ezekre a kérdésekre is keresi a választ szombaton és vasárnap 22 órakor a Spektrumon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hitler és a Messiás-komplexus

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra