Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Eva Braun hálószobájából származó, soha nem látott fotóalbum került elő

2017. március 7. 08:22

Az elmúlt hét évtizedben seholsem publikált, valószínűleg egy testőr által készített, Adolf Hitlert távolról sem beállított pózban ábrázoló fotókat tartalmazó, egyedülálló album került elő egy aukción. A múltja alapján bizonyosra mondható, hogy az egykori berlini Führerbunkerből, pontosabban a Harmadik Birodalom vezetője szeretőjének, későbbi feleségének hálószobájából származik. Ritka pillanatokat örökített meg a Führerről és közvetlen környezetéről a második világháború éveiből.

<

Vigyorgó Hitler chaplini pózban, játékos szalutálás a kamerának a Berghof előtt, führeri mosoly Heil Hitlert kiáltó gyermekcsapat előtt, egy irat elmélyült tanulmányozása a Berghof verandáján – csupán néhány fotótéma abból az albumból, amelyet a náci birodalom „First Lady”-jének hálószobájában találtak meg. Különleges bepillantást nyújt a nemzetiszocialista vezér és közvetlen környezete mindennapjainak kevéssé kötött (mondhatjuk őszintébb) pillanataiból, adta hírül a The Telegraph.

Az egyik fényképen Heinrich Himmler, az SS vezetője látható, amint hátborzongató mosolyt küld a kamerát tartó egyénnek, egy másikon Josef Goebbels propagandaminiszter távozik mosolyogva egy vadul éljenző tömeg elől, míg egy harmadikon a pocakos Herman Göring, a Luftwaffe vezetője igyekszik bepréselni magát egy autóba.

A privát fotóalbumra 1945-ben egy brit fotós bukkant rá néhány héttel a házaspár öngyilkosságát követően, majd emlék gyanánt hazavitte. Habár 72 év telt el a megtalálása óta, állítólag még most is érezni rajta a parfümszagot, ugyanis egy szovjet katona 1945 tavaszán, Berlin elfoglalása során egy bajonettel próbálta kifeszíteni a lezárt asztalfiókot, amelyben elrejtették az albumot, sikertelen erőlködése során pedig feldöntött egy parfümös üvegcsét, amelynek tartalma befolyt a fiókba eláztatva és máig tartó illattal ruházva fel az albumot.

A 73 fényképet tartalmazó album tulajdonjoga többször is cserélődött az elmúlt évtizedek során, most egy aukción várja új gazdáját, akinek legalább 18500 fontot kell letennie az asztalra a hiteles gyűjteményért cserébe. „Nagyon kevés, a Führerbunkerből származó leletet lehet már találni a nyílt piacon, hozzá kell tenni, hogy Hitlerről a mai napig igen csekély számú olyan fényképet ismerünk, amelyek nem voltak gondosan átszortírozva. Tehát a mostani, cenzúra nélküli album különösen ritkának számít” – magyarázta Tim Harper, a C&T Auctions munkatársa. Úgy vélte, a képeket a „belső körből” készíthette valaki, esetleg egy testőr, ám még valószínűbb, hogy Eva Braun, hiszen ő maga nagyon kevés fotón tűnik fel. „Az igen jó állapotban lévő, szvasztikával díszített borítóval fedett album és tartalma mindezidáig nem került nyomtatásba” – tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Eva Braun hálószobájából származó, soha nem látott fotóalbum került elő

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra