Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ügyetlen pincér törte le Vénusz hüvelykujját

2016. október 28. 10:28 MTI

Egy vállalati rendezvényt előkészítő pincér letörte a londoni British Museum felbecsülhetetlen értékű, római kori Vénusz szobrának a hüvelykujját. Az eset még decemberben történt, de az intézmény csak csütörtökön adott hírt róla. 

<

Az esetről az The Art Newspaper számolt be, amely tudni vélte, hogy a pincér túl közel dolgozott az alacsony talapzaton álló szoborhoz, és letörte a két méter magas nőalak jobb kezének mutatóujját. A British Museum csütörtökön közölte, hogy a szerencsétlen esetet "komolyan vették" és az eseményért felelős személyeket megfelelő képzésben részesítették a műtárgyak védelméről. "Szakembereink teljes egészében helyreállították a műtárgyat, amelyet továbbra is kiállítanak" - tették hozzá.

A Townley Vénusznak már hiányzik a mutatóujja, amely még azelőtt tört le, hogy a szobor a londoni múzeumba került. A szerelem istennőjét félmeztelenül ábrázoló szobor egy Kr.e. negyedik századi görög Vénusz szobor római kori márványmásolata, valamikor az 1., vagy a 2. században készült. Nevét Charles Townley brit műgyűjtőről kapta, aki megvásárolta az 1775-ben Róma Ostia kikötőjének fürdőiben feltárt ókori szobrot. A British Museum 1805-ben vette meg a műkincset. 2012-ben egy látogató letörte a Vénusz kezének egy részét, a korábbi törés mentén megsérült szobrot helyreállították. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ügyetlen pincér törte le Vénusz hüvelykujját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra