Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szamár- és birkaürülék egy méteres vastagságban – 1500 éves istállóra bukkantak

2016. szeptember 13. 10:42 MTI

Ezerötszáz évvel ezelőtti istálló maradványaira bukkantak a Negev-sivatagban - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. Az egykor nabateus, római, majd bizánci uralom alatt álló Avdat város romjainál talált épület eredeti rendeltetése nem lehet kétséges, ugyanis közel egy méteres vastagságban borította szamarak és birkák megszáradt ürüléke a padlózatot - közölték a feltárást végző Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szakemberei. 

<

A hegyoldalba vágott bizánci kori kőépítmény ásatásait  az amerikai Scott Hacking professzor közösen végezte izraeli kollégájával, Tali Erickson-Ginivel. Az istálló egykori tulajdonosai valószínűleg szerzetesek voltak. A régészek megtalálták a kőmedencéiket is, amelyek segítségével etették és itatták az állatokat. A hetedik század elején Avdatot sújtó földrengés pusztíthatta el az épületet.

Daniel Fox, a Bar Ilan Egyetem régész-botanikusa is részt vett a kutatásban, ő korabeli magokat és különböző szerves maradványokat gyűjtött be, amelyekkel majd meghatározhatják az egykor ott élt emberek táplálékát. A sivatagi éghajlat szárazsága miatt kiváló állapotban voltak az építményben megtalált szőlőmagok, segítségükkel azonosíthatják a korabeli növények DNS-ét, és megtudhatják miféle szőlőket termesztettek ezen a vidéken ezerötszáz évvel ezelőtt.

A régészeti munkálatokban részt vettek egy környékbeli középiskola diákjai is, akik a kiásott föld átszitálásában, valamint a padlót borító szerves anyag összeszedésében és kihordásában segítettek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szamár- és birkaürülék egy méteres vastagságban – 1500 éves istállóra bukkantak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra