Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Élőgalamb-lövészet és akadályúszás – 10 különleges egykori olimpiai sportág

2016. augusztus 10. 10:22

Az 1896-os első modern olimpia óta sok év telt el, megváltozott az öltözék, a körítés és új sportágak jöttek-mentek. Összeállításunkban a tíz legfurcsább vagy legérdekesebb, valaha olimpiai számként szereplő sportágat mutatjuk be az élő galamb lövészettől az akadályúszáson át az egyéni szinkronúszásig.

<

Kötélhúzás

A kötélhúzás egy családias hangulatú, főként a nyári vásárokon tartott és otthoni szórakozásként végzett sporteseménynek számított szerte az Egyesült Királyságban. Azonban 20 éven keresztül (1900-1920) olimpiai sportágként is szerepelt. Eredetileg egy országból csupán egyetlen csapat indulhatott, azonban a házigazda Nagy-Britanniának az 1908-as játékok során engedélyezték, hogy több csapata is induljon, így történhetett meg, hogy ők nyerték meg az arany-, az ezüst és a bronzérmet is.

Bár szokatlan olimpiai sportágnak tűnhet, a kötélhúzás már az ókorban is népszerű volt, s i. e. 500 körül az ókori olimpiák története során nem egyszer előfordult. A modern olimpiai játékok során a kötélhúzásnál két nyolc főből álló csapat állt szemben egymással. A győzelemhez az egyik csapatnak át kellett húznia a középvonalon a másik oldalról legalább hat lábat. Ha mindez öt perc után sem teljesült, a vonalhoz képest az éppen jobban álló csapatot kiáltották ki győztesnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Élőgalamb-lövészet és akadályúszás – 10 különleges egykori olimpiai sportág

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra