Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Székelyföld története mítoszok nélkül

2016. július 5. 10:45 MTI

A Székelyföld története című háromkötetes, nemrégiben megjelent monográfia mítoszoktól mentes, de a hagyományokhoz, az értékekhez ragaszkodó szemléletet közvetít - mondta az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában a kiadvány egyik szerkesztője, Bárdi Nándor.

<

A Magyar Tudományos Akadémia kutatója, a kisebbségtörténeti és etnopolitikai osztály vezetője elmondta: legutóbb az 1930-as években jelent meg hasonlóan átfogó kiadvány Székelyföld történetéről. Az utóbbi időkben azonban a jelentős identitásépítés és emlékezetkultusz következtében számos tanulmány jelent meg erről a témáról, amelyeket összegezni kellett.

Az Erdélyi Múzeum Egyesület (Kolozsvár), a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának közös kiadványa erre tett kísérletet. Igyekeztek helyretenni az "archaikus szupermagyar képet", és elmagyarázni, hogy miként jött létre a székelyidentitás-konstrukció - ismertette a szerkesztő.

Bárdi Nándor beszélt arról is, hogy a kiadvány nem foglal állást abban a vitatott kérdésben, hogy a székelység a magyarokhoz csatlakozó "segédnép" vagy eleve magyar eredetű, viszont mindkét álláspont képviselője kifejti nézeteit a Székelyföld története című monográfiában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Székelyföld története mítoszok nélkül

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra