Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

„Ne verd a feleséged” – szülői tanácsok a középkorból

2016. június 21. 13:58

Amióta léteznek gyerekek, léteznek szülői tanácsok is. Ezúttal két középkori szöveg, a How the Goode Wife Taught Hyr Doughter (Hogyan tanította egy jó feleség a lányát?), valamint a How the Goode Man Taught Hys Sone (Hogyan tanította a fiát egy jó férj?) alapján kereste a medievalist.com arra a választ, milyen útmutatást adtak a szülők a középkorban gyermekeiknek.

<

Valamivel több mint száz év alatt számos alkalommal lemásolták mindkét szöveget, ami arra utal, hogy megfontolásra érdemesnek találták az abban található tanácsokat. Nézzük tehát, milyen tanácsokkal szolgáltak a szülők gyermekeiknek a 14-15. században. A gyermekek nevelésében először is nemtől függetlenül nagy hangsúlyt kellett kapjon a vallási kötelességeik teljesítésének felügyelete. A lényeg az volt, hogy a gyermekek megtalálják a védelmet, biztonságot és kényelmet a hitben. A gyermekeket bátorították, hogy járjanak templomba, fizessék a tizedet, hogy ők is áldásban részesüljenek. A szövegekben a hitre vonatkozó tanácsok az első és az utolsó helyen is szerepeltek, ami igen gyakori volt a középkori kéziratok esetében, mivel ezzel fektették le a magatartásra vonatkozó alapelvárásokat.

A jó viselkedés szabályai szerint a gyerekektől elvárták, hogy korán feküdjenek és keljenek, legyenek kedvesek és nagylelkűek, megfontoltak, ne legyenek kapkodók, és ne nevessenek túl hangosan. A „jó férj” egyenesen azt tanácsolta fiának, hogy ne nevessen túl sokat, mivel az pazarlás, de a „jó feleség” is amellett érvel, hogy a lányoknak nem szabad hangosan nevetni, és laza erkölcsűként viselkedni , mivel az olyan, mintha csúnyák lennének.  A lányoknak a pletykától való tartózkodást javasolták, a fiúknak pedig azt, hogy válogassák meg a szavaikat. Mindkettő szövegben felhívták a figyelmet a szerencsejáték és a kocsmázás veszélyeire, valamint óva intettek az ellenkező nem „ravasz” tagjaitól is – a lányoknak például nem volt ildomos ajándékot elfogadni olyan férfiaktól, akik megpróbálták őket elcsábítani, a fiúknak pedig azt tanácsolták, hogy óvakodjanak a közönséges nőktől, mivel azok csak bajt hozhatnak rájuk. Ezek a tanácsok azonban javarészt nem hatnak szokatlanul egy mai ember számára sem.

Vannak azonban olyanok is, amelyek manapság már különösnek tűnhetnek. Az anya számos teljesen szokványos tanácsa (a lány legyen jó feleség, tartsa felügyelet alatt a cselédeket stb.) mellett megemlítette azt is, hogy ha a lánya elveszíti barátait vagy egyik gyerekét, ne Istent okolja, mivel az nem fog segíteni számára megbirkózni a veszteséggel. Ez nyilvánvalóan kiemelkedik a bölcsen távolságtartó tanácsok sorából, mivel azt sugallja, egy gyermek elvesztése esetén az anya még hitében is meginoghatott – ez pedig a középkorban komoly problémát jelentett. A szöveg két középkorral kapcsolatos tévhitet is cáfol: azt, hogy egy gyermek elvesztését nem élték meg súlyos csapásként, mivel a magas gyermekhalandósághoz a korabeli higiénés viszonyok között hozzászokhattak, valamint azt, hogy a középkorban minden embernek megingathatatlan hite volt. Bár ez a tanács nem található meg a szöveg minden változatában, az hogy egyáltalán megemlítették, arra utal, hogy ez egy létező probléma volt, amelyet azonban nem minden másoló volt hajlandó tudomásul venni.

Meglepő lehet az apa tanácsai tekintetében, hogy úgy vélte, jobb elvenni egy szegény, de jó asszonyt mint egy gazdagot, mivel nem birtokai száma tesz igazán értékessé egy feleséget. Furcsa ilyesfajta tanácsot olvasni a nemesi és arisztokrata érdekházasságok korából. Azt persze túlzás lenne állítani, hogy a házasság modern felfogásáról lenne szó, mivel az apa emellett úgy gondolta, a feleség részben szolga, és csak részben egyenrangú társ.  Az apa emellett azt tanácsolja fiának, hogy ne verje feleségét, mert akkor csak utálni fogja – ehelyett bánjon vele tisztességesen. Ez alapján úgy tűnik, a középkor talán mégsem a feleségüket kedvükre verő férjekről szólt, bár ismét csak jelzésértékű, hogy egyáltalán adtak ilyesfajta tanácsot is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

„Ne verd a feleséged” – szülői tanácsok a középkorból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra