Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Gilgames sírját keresik

2003. május 6. 06:14

A német régészek szerint Uruk városa és Gilgames király feltételezett sírhelye ott került elő, ahol az Eufrátesz kettéágazott. A kétharmad részben isten, egyharmad részben ember Gilgames Uruk királya volt. Azé a városé, ahonnan Irak neve is származik.

`nagyon hasonlít ahhoz, amit a hősköltemény leír`

`Nem állítható, hogy Gilgames sírját találtuk meg, de éppenséggel nagyon hasonlít ahhoz, amit a hősköltemény leír.` - nyilatkozta Jörg Fassbinder német régész, a BBC Tudomány Akcióban programjának.

A Gilgames-eposz főszereplő királyának történetét egy közel-keleti tudós i.e. 2500 körül jegyezte le ékírással agyagtáblákra. A világon ismert legrégibb könyv, pontosabban az ékírásos agyagtáblák tanúsága szerint Gilgamest, ott temették el, ahol a folyó kettévált.

"Nagy meglepetésre megtaláltuk a Gilgames eposzban említett épületeket. A városon kívül lévő területen az egykori folyómederben olyan maradványokra találtunk, melyeket temetkezésre használtak" - nyilatkozta Fassbinder.

Modern archeometriai technológia tette lehetővé a városszerkezet rekonstrukcióját. Az agyagtéglák és az Eufrátesz hordaléka közötti talajmágnesesség különbségei pontosan kirajzolják a föld alatti maradványok képét. A talaj mágnesességének mérésével készülő digitális térképen Uruk egykori városszerkezetét lehet majd felrajzolni.

"Majdnem 100 hektárt feltérképeztünk. Voltaképpen az eposzban is említett kertek, földek valamint babilóniai házak kerültek elő. Teljesen világosan láthatók a csatornákban az özönvíz által elsodort házak maradványai." - állítja Fassbinder.

A lenyűgözően kifinomult csatornarendszer képe a régész szerint olyan, mint egy "sivatagi Velence".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Gilgames sírját keresik

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra