Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tíz éve ellopott holland festmények kerültek elő Ukrajnában

2015. december 8. 12:32 MTI

Tíz évvel ezelőtt ellopott holland mesterművek kerültek elő Ukrajnában, ám fennáll a veszélye, hogy az alkotásokat a feketepiacon akarják értékesíteni - közölte hétfőn az a hollandiai múzeum, ahonnan annak idején lába kelt a műveknek.

<

A 17. századból való 24 festményt - köztük Jan Linsen, Jan van Goyen és Jacob Waben alkotásait - 2005 januárjában vitték el a hoorni Westfries Múzeumból. Az intézmény közleménye szerint a tolvajok hetven ezüsttárgyat is zsebre tettek, mielőtt nyom nélkül kereket oldottak.

Öt hónappal ezelőtt egy ultranacionalista milícia két tagja jelent meg a kijevi holland nagykövetségen, azt állítva, hogy az összes festményt megtalálták. Az ezüsttárgyakról nem esett szó. A két férfi azt mondta, hogy a polgárháború sújtotta Kelet-Ukrajna egy villájában találtak rá a műalkotásokra és bizonyítékként mutattak egy képet, amelyen a festmények egyike látható egy ukrajnai lap friss számával együtt.

A múzeum szerint "a férfiak azt mondták, hogy vissza akarják adni a festményeket", de nem akarják bevonni az ukrajnai hatóságokat. A holland kormány úgy döntött, hogy esélyt ad a hoorni múzeumnak a képek visszaszerzésére és felfogadott egy történészt a tárgyalások segítésére.

Arthur Brand szerint azonban egyértelmű, hogy a milíciának teljesen irreális elképzelései vannak az érintett műtárgyak valós értékéről, ugyanis 50 millió eurót kértek értük. A szakértő elmondta nekik, hogy a hasonló festmények jelenlegi piaci árát tekintve a lopott gyűjtemény értéke 250 ezer és 1,3 millió euró (78-406 millió forint) között mozog, az egyes alkotások állapotától függően.

Tíz évvel ezelőtt ugyan még tízmillió euróra értékelték az ellopott festményeket, ám azok állapota mostanra sokat romolhatott. A milícia végül ötmillió euró "nyomravezetői díjat" követelt, ami a tárgyalássorozat beszüntetéséhez vezetett. A múzeum most azért hozta nyilvánosságra a történteket, mert attól tart, hogy a festmények a feketepiacon köthetnek ki. Ad Geerdink múzeumigazgató szerint erősen valószínű, hogy a képeket immár másoknak is kínálják és könnyen lehet, hogy néhányat közülük már el is adtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tíz éve ellopott holland festmények kerültek elő Ukrajnában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra