Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ismét "letörik" Tutanhamon halotti maszkjának szakállát

2015. október 21. 09:48 MTI

Egyiptomban kedden nagy sajtónyilvánosság előtt megkezdték Tutanhamon fáraó halotti maszkjának restaurálását, egy évvel azután, hogy annak szakállát karbantartási munkálatok közben véletlenül letörték, majd egy elkapkodott művelet során epoxival visszaragasztották.

<

A világhírű műkincset a munkálatok előkészületeként két hete emelték ki az Egyiptomi Múzeum ékszertermében álló vitrinéből ugyancsak újságírók jelenlétében, majd egyiptomi és német szakértők egy csoportja vizsgálatokba kezdett annak érdekében, hogy a világsajtót bejáró ballépés orvoslásának módját meghatározzák.

Christian Eckmann, a projekt német vezetőjének elmondása szerint a csoport a maszk aprólékos tanulmányozása eredményeképpen fogja megállapítani, miként távolítsa el a szakáll rögtönzött visszahelyezésekor használt, az inkább az építőiparban alkalmazott epoxigyantát.

Eckman nem tudott pontos határidőt mondani, szerinte a munka egy-két hónapig is eltarthat, s hangsúlyozta, hogy a makacs ragasztó eltávolítása nagy türelmet igénylő feladat. A szakáll leemelése után megvizsgálják, miként volt eredetileg a maszkhoz rögzítve, s csak azután kezdik meg a visszahelyezés kényes folyamatát.

"Vannak még bizonytalanságok, például nem tudjuk, milyen mélyre hatolt a ragasztó a maszkba, így azt sem tudjuk, mennyi időbe telik annak eltávolítása" - mondta. A 3300 éves aranymaszkot Howard Carter és George Herbert brit régész fedezte fel 1922-ben a fiatalon elhunyt fáraó csaknem érintetlen sírjának feltárásakor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ismét "letörik" Tutanhamon halotti maszkjának szakállát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra