Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megtalálták a „vadnyugat Szent Grálját”

2015. október 16. 16:59

2010-ben Ricky Guijarro ritkaságokra vadászva tért be egy Kalifornia állambeli Fresnóban található ószeresboltba, arra azonban valószínűleg ő sem számított, hogy valóban egy igazi kincsre fog rábukkanni. A kartondobozban talált 19. századi fényképen elsőre nem vett észre semmi különlegeset, de úgy gondolta, beleillik majd a gyűjteményébe. Két dollárért megvásárolta a fotót, később azonban kiderült, ennél akár több milliószor többet is érhet.

<

A San Franciscó-i székhelyű Kagin’s vállalat munkatársai hosszú hitelesítési folyamatot követően ugyanis megerősítették, hogy a fénykép valóban annak a két fotónak az egyike, amelyet – legalábbis eddigi ismereteink szerint – William Henry McCartyJr.-ról, vagyis Billy, a Kölyökről készítettek. Amikor a szakértők először látták a fotót, érthető módon szkeptikusan viszonyultak hozzá, de hosszú évek munkájával egy kutatócsoportnak végül sikerült meghatározni, hogy hol és mikor készültek a képek. Egyikük, David McCarthy elmondta: "Egy eredeti Billy, a Kölyök-fotó a vadnyugat Szent Grálja". A Billyről eddig ismert, 1880-ban készült egyetlen fotó 2011-ben 2,3 millió dollárért kelt el. A gyűjtők becslése szerint az újonnan azonosított fényképért legalább 2 millió dollárt adhatnak, de akár 5 milliót is érthet.

A fényképen a vadnyugat egyik leghírhedtebb törvényenkívülije nem egy fegyverrel pózol, vagy a helyi seriff skalpját fogja a kezében, hanem krokettezik. A fotó szinte bizonyosan 1878 nyarán, mindössze egy hónappal a hírhedt Lincoln megyei marhaháború után, közvetlenül egy esküvőt követően készült. Ebben az időszakban a krokettezés az amerikaiak egyik kedvenc szabadidős tevékenységének számított. Az új-mexikói Chaves megyében készült fényképen látható alakok között a feltételezések szerint Billy mellett bandájának több tagja is szerepel.

A mindössze 21 éves korában, egy lövöldözés során életét vesztő Billy, a Kölyök a történelmi források tanúsága szerint nem volt annyira veszélyes bűnöző, mint ahogy hírneve alapján gondolhatnánk. A neve egészen addig teljesen ismeretlen volt az amerikaiak előtt, míg Lew Wallace, a Ben Hur írója, aki ekkoriban új-mexikói kormányzóként tevékenykedett, nem tűzött ki vérdíjat a fejére. Míg a korabeli híradások szerint több mint húsz embert ölt meg, valójában „mindössze” négy gyilkosságáról tudunk biztosan, kétségtelen azonban, hogy az egyik legkiterjedtebb vadnyugati legendárium az ő nevéhez köthető. 

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtalálták a „vadnyugat Szent Grálját”

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra