Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Arisztokraták kincseivel volt tele az ősi sírkomplexum

2015. október 12. 19:35

2400 éves, szinte bizonyosan egy arisztokrata család maradványait rejtő föld alatti sírkomplexumot tárt fel régészek egy csoportja az észak-ciprusi Soli (más néven Soloi) városa közelében. A sírban többek között egy teljesen épen fennmaradt, aranyból készült koszorút is találtak a kutatók. 

<

A komplexum három sírkamrából áll, amelyek közül kettő sértetlen állapotban maradt fenn, a harmadikat azonban kifosztották. A régészek az ép sírkamrákban emberi maradványokat, valamint ékszereket, szobrocskákat, fegyvereket, valamint 16 edényt találtak, amelyeket a férfiak a szümposzionokon, vagyis lakomákon használtak. Az egyik sír egy bonyolult kivitelezésű, borostyán alakú aranykoszorút is tartalmazott. Az aranybogyók és aranylevelek csodával határos módon több mint két évezreden át fennmaradtak.

Az ókori sírkomplexum a soliak és az athéniak közötti kereskedelemről árulkodik – véli Hazar Kaba, aki doktori disszertációjára készülve tanulmányozta a lelőhelyet. „A sírkomplexum egyértelműen bizonyítja, hogy Soli közvetlen kapcsolatban volt Athénnal, a kor tengeri nagyhatalmával. Soli gazdag fa- és rézforrásaiért cserébe a szümposzionokon használt edényekhez hasonló luxustermékeket kapott Athéntól” – magyarázta a kutató, aki hozzátette, hogy feltehetően athéni művészek is letelepedtek a városban.

Soli ezenkívül más régiókkal is kapcsolatot ápolt. Néhány ékszer és lakomákon használt edény díszítése például rendkívüli módon hasonlít a kor közel-keleti nagyhatalma, az Óperzsa Birodalom egykori területén talált leletekhez. Kaba az aranykoszorúról megjegyezte, hogy feltűnően emlékeztet a makedón arisztokraták sírjaiban talált hasonló tárgyakra, a szümposzionon használt edényeket pedig Ióniából, vagyis Anatólia középső partszakaszáról, valamint Makedóniából származnak.

Az egyik sírkamra egy nő, egy kislány és egy férfi maradványait tartalmazza. A férfival lándzsahegyeket, valamint egy pajzsot is eltemettek. A másik ki nem fosztott sírkamra egy nő és egy fiatal lány maradványait tartalmazza. A harmadik sírkamrát teljesen kifosztották. Kaba szerint a sírkomplexumban eltemetett emberek gazdag arisztokrata családból származhattak. A kutatók DNS-vizsgálatok segítségével igyekeznek kideríteni, hogy az egyes személyek milyen kapcsolatban álltak egymással.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Arisztokraták kincseivel volt tele az ősi sírkomplexum

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra