Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Különös újkőkori sírt tártak fel Egyiptomban

2015. július 6. 16:01 MTI

Szokatlan óegyiptomi temetkezést tártak fel a Szaharában lengyel régészek, akik a 6500 éve elhunyt ember combcsontján ejtett bemetszéseket észleltek. Az ilyesfajta "gyógykezelés" ismeretlen volt a neolitikumban Afrikának ezen a részén.

<

A Lengyel Tudományos Akadémia Régészeti és Néprajzi Intézetének kutatói 2009 óta végeznek feltárásokat Egyiptomban, a szudáni határ közelében lévő Gebel Ramlah-i régióban, Abu-Szimbeltől 140 kilométerre nyugatra. Az expedíció több fontos felfedezést is tett, egyebek között feltárta az újszülöttek temetőjét. Az idei ásatási szezonban a lengyel régészek folytatták az ókori nekropolisz feltárását, és 60 újabb sírt vizsgáltak át. Ezek egyikében aludta örök álmát az az ember, akinek a combcsontján több bemetszést is  felfedeztek a szakemberek.

Egy másik elhunyt tetemére cseréptöredékek, kőeszközök és vörös festékrögök sokaságát szórták. Az antropológiai vizsgálat során több csontdeformitást is észlelték, valamint törések nyomait fedezték fel a szakemberek. A halott fejénél egy dorkászgazella (Gazella dorcas) töredékes koponyáját találták meg a régészek. Az európai őskori vallási rituálékból kiindulva a szakemberek feltételezik, hogy a férfi valószínűleg a vadászattal kapcsolatos szertartások során használhatta a koponyát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Különös újkőkori sírt tártak fel Egyiptomban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra