Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Halálosztagok gyilkolták meg a boldoggá avatott érseket

2015. május 26. 09:35 MTI

Boldoggá avatták szombaton Óscar Romerót, Salvador 1980-ban meggyilkolt érsekét a latin-amerikai ország fővárosában, San Salvadorban. A katolikus egyházfő februárban dekrétumban minősítette vértanúhalálnak Romero megölését, és kinyilvánította, hogy a főpapot hite miatti gyűlöletből gyilkolták meg.

<

Több százezer hívő, több állam- és kormányfő, valamint számos egyházi méltóság vett részt az ünnepélyes misén, amelyet Angelo Amato olasz bíboros vezetett a Salvador del Mundo nevű téren. Az esemény biztosítására 3700 rendőrt és katonát rendeltek ki a helyszínre. Az érsekkel 1980. március 24-én végeztek jobboldali halálosztagok, miközben misét tartott egy rákbetegeket gyógyító kórház kápolnájában. Romero azzal hívta ki maga ellen a salvadori jobboldal gyűlöletét, hogy rendre felszólalt a hadsereg elnyomó politikája ellen.

"A boldoggá avatás hatalmas öröm a salvadoriaknak és nekünk, akik örvendeznek az egyház legnagyszerűbb híveinek példáján" - hangsúlyozta Ferenc pápa közleményében az Óscar Romero boldoggá avatása alkalmából José Luis Escobar Alas San Salvador-i érseknek küldött levelében. Hozzátette, hogy Romero, aki a szeretet erejéből igyekezett békét teremteni, életével bizonyította hitét, amelyhez mindvégig ragaszkodott.

A katolikus egyházfő februárban dekrétumban minősítette vértanúhalálnak Romero megölését, és kinyilvánította, hogy a főpapot hite miatti gyűlöletből gyilkolták meg. Az érsek halála a salvadori polgárháború kezdetére esett: a latin-amerikai ország biztonsági erői, jobboldali halálosztagok és baloldali gerillacsoportok 1980 és 1992 között vívtak egymással véres küzdelmet, amelynek során közel 75 ezren vesztették életüket.

Az egyesült államokbeli Los Angelesben szintén különféle ünnepségeket rendeztek szombaton Romero boldoggá avatásának tiszteletére, ugyanis az amerikai nagyváros mintegy 360 ezer salvadorinak ad otthont. Közülük a legtöbben a polgárháború idején menekültek el az Egyesült Államokba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Halálosztagok gyilkolták meg a boldoggá avatott érseket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra