Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Bibliai "maratoni futást" elevenítettek fel izraeli telepesek

2015. április 10. 09:23 MTI

A Bibliában szereplő, vélhetően legrégebbi "maratoni futást" elevenítették fel izraeli telepesek csütörtökön Ciszjordániában. Az első ilyen modernkori futással ótestamentumi történetet, Sámuel első könyvének azt a részletét elevenítették fel, amelyben egy benjámini férfi Eben-Háézertől - a mai Rós Ajintól - Silóig futott, ahol beszámolt arról, hogy a filiszteusok vereséget mértek Izráelre és elvették a szövetségládát.

<

A csütörtöki megmérettetés szervezői szerint a 42 kilométeres táv volt minden idők első "maratoni" futása. Erre emlékezve mintegy 2200-an indultak a versenyen, akadt néhány külföldi is. Volt, aki az Ariel zsidó telepet is érintő távnak csak egy részét vagy a felét teljesítette. A résztvevők - köztük hithű zsidók - szigorú biztonsági intézkedések közepette futottak.

A "bibliai maratoni" ötlete feszültséghez vezetett a palesztinok és az izraeliek között, a futás miatt ugyanis palesztin területen számos utat le kellett zárni. Az eseményt tragédia előzte meg, szerdán a célvonal közelében egy fiatal palesztin késsel támadt két ott posztoló izraeli katonára. A támadót lelőtték.

A hosszútávfutás idején palesztinok tucatjai tüntettek a Rámalláh és Náblusz városokat összekötő, az esemény idejére lezárt főúton, a megszálló erők "agresszív" cselekedetének minősítve a rendezvényt. A demonstráció szervezői szerint "illegális izraeli telepesek a nemzetközi jogot megsértve léptek palesztin területre és akadályozták meg a palesztinokat a szabad mozgásban saját földjükön". Szemtanúk szerint izraeli rendőrök könnygázgránátokkal és gumilövedékekkel próbálták szétoszlatni a maratoni futás ellen tüntető tömeget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Bibliai "maratoni futást" elevenítettek fel izraeli telepesek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra