Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Több helyen is megemlékeznek a doni katasztrófa évfordulóján

2015. január 12. 09:15 MTI

Az országban több helyen is megemlékezéseket tartanak ma a doni áttörés 72. évfordulóján. A második világháború idején a Don-kanyarban napok alatt szinte teljesen megsemmisült a kétszázezres 2. magyar hadsereg. 

<

A Budavári Nagyboldogasszony-templomban Bíró László tábori püspök, katonai ordinárius megemlékező szentmisét mutat be. Orosz Zoltán vezérkarifőnök-helyettes a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban mond beszédet a Don mentén elhunyt magyar katonákra emlékezve.

Szekszárdon koszorúzással egybekötött kegyeleti megemlékezést tart a város önkormányzata, a Magyar Nemzetőrség Országos Szövetségének Katonai Hagyományőrző Tagozata és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Szekszárdi Szervezete a Babits Mihály Kulturális Központ közreműködésével. Szegeden a Csongrád Megyei Önkormányzat és a megyei kormányhivatal tart közös megemlékezést. Az eseményt a hagyományoknak megfelelően idén is koszorúzás zárja.

Hajdúböszörményben a második világháború áldozatai és a 2. magyar hadsereg doni katasztrófájának emlékére emlékmécseseket gyújtanak a világháborús emlékműnél. Pákozdon, a Don-kanyar emlékkápolnánál ökumenikus rendezvényen emlékeznek meg a történelmi egyházak helyi vezetői a doni áttörés évfordulójáról.

A 2. magyar hadsereget német követelésre, kormányközi egyezmény alapján küldték ki a keleti frontra. A frontra kivonuló 207 ezer emberből álló hadsereg fegyverzete és felszerelése hiányos és korszerűtlen volt. A magyar csapatok 1942. június 28-án kapcsolódtak be a harcokba, július 7-én érték el a Dont. A kifáradt egységek ott védelembe mentek át a Voronyezs és Pavlovszk közötti 208 kilométernyi szakaszon.

A szovjet 40. hadsereg 1943. január 12-én, mínusz 30-35 fokos hidegben lendült támadásba az urivi hídfőtől kiindulva, és már aznap 8-12 kilométer mélyen beékelődött a magyar védelembe. Január 16-ára a szovjet támadás három részre szakította a magyar hadsereget. A doni veszteségekről nem állnak rendelkezésre pontos adatok. A 2. magyar hadsereg 93 500, más források szerint 120 ezer, illetve 148 ezer embert veszített el, az elesettek és a fogságba esők pontos számát nem lehet megállapítani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Több helyen is megemlékeznek a doni katasztrófa évfordulóján

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra