Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nyolc bizarr háború

2014. december 9. 12:30

Az elmúlt évezredek során az ember sokféle okból keveredhetett háborúba: terjeszkedni akart, küzdött a becsületért, a dicsőségért, a szabadságért, és még hosszasan sorolhatnánk. Azonban a történelem látott már olyan összecsapásokat is, amelyek kevéssé magasztos célokat tűztek ki maguk elé, s inkább mulatságos, érthetetlen vagy éppen szánalmas okból törtek ki. Összeállításunkban a nyolc legbizarabb háborút mutatjuk be.

<

Egy kis spanyol falu Franciaország ellen

1883-ban egy dél-spanyolországi kicsiny falu, Lijar mind a háromszáz lakója mélységesen felháborodott, amikor arról értesült, hogy a Párizsban vendégeskedő királyukat, XII. Alfonzt sértegette, inzultálta, sőt meg is támadta a párizsi csőcselék. Ezt a felségsértést nem nézhették tétlenül, s Lijar polgármestere, Don Miguel Garcia Saez 1883. október 14-én bejelentette a hadiállapotot Franciaországgal.

Az egyetlen áldozattal sem járó, vértelen harc több mint kilenc évtizeden át tartott, "enyhülés" csak az idén egészségügyi állapota miatt lemondott János Károly 1976-os párizsi utazásakor következett be. Mivel a helyiek úgy vélték, a francia főváros lakói "ezúttal" tisztelettel viseltettek a spanyolok királyával szemben, Lijar tanácsa 1981-ben beszüntette az ellenségeskedést a franciákkal és "tűzszünetet" kötöttek az országgal. Így 98 év után ismét béke lett a falu és Franciaország között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nyolc bizarr háború

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra