Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Évtizedeken át tagadta Bukarest a romániai holokausztot

2014. október 8. 17:02 MTI

Az egész román társadalomnak harcolnia kell a felejtés ellen, hogy a történelem sötét időszakai ne ismétlődhessenek meg - jelentette ki Valeriu Zgonea, a bukaresti képviselőház elnöke a romániai holokausztról rendezett szerdai megemlékezésen. A házelnök a deportálások kezdetének 73. évfordulója alkalmából rendezett koszorúzáson mondott beszédet a bukaresti Holokauszt Emlékműnél.

<

Titus Corlatean külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a román demokrácia nem egyeztethető össze a revizionizmussal, holokauszttagadással és zsidóellenességgel. "Ez a megemlékezés is jelzi, hogy Románia vállalja történelmi felelősségét, a román kormány pedig eltökélten fellép bármiféle antiszemita uszítás és holokauszttagadás ellen" - tolmácsolta a koszorúzáson Victor Ponta kormányfő üzenetét egyik tanácsosa.

Dean Thompson, az Egyesült Államok bukaresti külképviseletének megbízott vezetője beszédében rámutatott, hogy a második világháború előtt még több mint 700 ezer zsidó élt Romániában, mára pedig kevesebb mint négyezren maradtak. Úgy vélte, el kell mondani az iskolákban a gyerekeknek a nyers igazságot az Antonescu-rezsim több mint negyedmillió áldozatot követelő népirtásáról, hogy az soha többé ne ismétlődhessen meg.

A román állam csak a kétezres évek elején ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány felelős volt több mint negyedmillió zsidó megöléséért az 1941-44-es időszakban. A bukaresti vezetők korábban tagadták a romániai holokausztot, és kizárólag Magyarország felelősségét hangoztatták az észak-erdélyi területekről deportált zsidók vonatkozásában.

A román közigazgatás alatt lévő területekről 120 ezer zsidó vált a népirtás áldozatává, de Transznisztriát (a román katonai ellenőrzés alá került Dnyeszteren túli területet), Bukovinát és Besszarábiát is beleszámítva a romániai áldozatok száma meghaladja a negyedmilliót.

Románia NATO-csatlakozása előtt az Egyesült Államok felszólításának eleget téve 2002-ben rendeletet fogadott el a háborús bűnösök - köztük Ion Antonescu marsall - kultuszának büntetéséről. Nem sokkal később megalakult az Elie Wiesel Nemzeti Holokausztkutató Intézet, október 9-ét, a bukovinai deportálások kezdetének napját pedig a holokauszt romániai emléknapjává nyilvánították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Évtizedeken át tagadta Bukarest a romániai holokausztot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra