Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Azonosították John Franklin 1846-ban eltűnt hajóját

2014. október 2. 15:10 MTI

Azonosították Sir John Franklin angol sarkkutatónak 170 éve az Északi-sark térségében eltűnt hajóját: a HMS Erebus roncsát találták meg egy hónapja kanadai régészek.

<

Stephen Harper kanadai miniszterelnök szerdán a parlamentben jelentette be, hogy a szakértőknek sikerült megállapítaniuk: a Viktória-tengerszorosban megtalált hajó nem Franklin másik hajója, a HMS Terror volt, hanem az a jármű, amelyen maga a sarkkutató is utazott. A miniszterelnöki iroda közlése szerint víz alatti régészeti kutatások, az adatok és az Atlanti-óceán fenekéről származó leletek aprólékos átvizsgálása, magas felbontású fotók és videofelvételek, valamint hanglokátoros mérések segítségével sikerült az azonosítás.

A rendkívül jó állapotban megőrződött hajót 11 méterrel a felszín alatt, a Vilmos király-sziget közelében, Torontótól kétezer kilométerre északra találták meg. "Megdöbbentő állapotban van a roncs. Nagy az örömünk, mert nemcsak arról van szó, hogy megtaláltuk Franklin egyik hajóját, hanem épp az Erebust, amelyen maga Franklin is utazott, ráadásul hihetetlenül jó kondícióban őrződött meg" - mondta el John Geiger, a Kanadai Királyi Földrajzi Társaság elnöke.

A hajó nagyrészt érintetlen, a szakértők számára nem kérdés, hogy az Erebusra bukkantak. "Nem egy kongó hajótestről van szó, amely kemény változásokon esett át: gyakorlatilag egy időkapszula egy, a miénktől teljesen különböző időből. Nagy segítséget jelent majd abban, hogy megértsük a Franklin-katasztrófát" - fogalmazott Geiger.

Kanada 2008-ban jelentette be, hogy felkutatja Franklin eltűnt hajóit. Harper kormánya hatalmas összeget fektetett a vállalkozásba és elsődleges jelentőségűként kezelte a projektet, amellyel Kanada az északnyugati átjáróra vonatkozó felségjogát hivatott erősíteni. Az átjáróban az északi-sarki jég olvadásával szabaddá vált az a hajózási útvonal, amelyen egykor Franklin akart áthaladni.

Kanada magáénak érzi az átjárót, míg az Egyesült Államok és egyéb országok szerint nemzetközi területről van szó. Egyelőre nem született terv az Erebus kiemelésére, de Geiger véleménye szerint ez lehetséges és Kanada feltehetőleg meg is akarja tenni. A hajóroncs pontos helyét biztonsági okokból - tartva a fosztogatóktól - nem árulták el.

Franklin mintegy 200 éve indított expedíciói (az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő északnyugati átjáró felkutatására) vetették meg az alapját Kanada szuverenitásának az Észak-sarkon - jelentette ki korábban Harper miniszterelnök. Az angol sarkkutató 128 fős kísérettel 1845-ben indult el az expedícióra az Erebus és Terror nevű hajókkal. Amikor évek múltán sem érkezett semmi hír felőle, barátai 1848-ban a történelem egyik legnagyobb akcióját indították felkutatásukra: egészen 1859-ig tartott a keresés. Brit és amerikai részről is további tucatnyi sikertelenül, olykor tragédiával végződő kutatóexpedíció indult az Erebus és a Terror felkutatására.

Egy hajdani kutatás során talált üzenet szerint John Franklin és a legénység 23 tagja 1847. június 11-én meghalt. Az üzenetből nem derült ki, mi okozta a halálukat. 1848. április 22-én 105 túlélő elhagyta a hajókat, hogy gyalog jusson ki a szárazföldre. Bár partot értek, valamennyien meghaltak, a két hajót pedig elnyelte a jég. Franklin két hajója a víz alatti régészet leginkább keresett hajói közé tartoznak, számos dal, vers és regény témájául szolgáltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Azonosították John Franklin 1846-ban eltűnt hajóját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra