Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szobrot kapott Svejk

2014. augusztus 25. 09:41 MTI

Svejk, a derék katona, Jaroslav Hasek regényének világszerte ismert és népszerű hőse szombaton délután szobrot kapott a dél-csehországi Putimban. Cseh- és Morvaországban ez az első Svejk-szobor. 

<

A szoboravatásra az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmával került sor. "A szoborállítás ötlete egy beszélgetés során merült fel. A helyi polgármesterrel együtt arra gondoltunk, hogy a háború kitörésének szomorú évfordulójáról egy kegyeleti aktus helyett jobb lenne egy Svejk-szoborral megemlékezni, hiszen Josef Svejk bizonyos értelemben a csehek világszerte ismert képviselője az első világháborúban" - jelentette ki Jirí Zimola, a dél-csehországi régió elöljárója a szoboravatás alkalmával.

"Úgy tudom, hogy a Cseh Köztársaságban ez az első Svejk-szobor. A derék katonának eddig csak Szlovákiában, Ukrajnában és Oroszországban van szobra" - jegyezte meg Zimola, aki szerint a Svejk-szobor felállítása nem azt jelenti, hogy gúnyt űznének az első világháborúból. "Természetesen tudatában vagyunk annak, hogy az első világháború nem vicces történetek halmaza volt, hanem egy hatalmas tragédia, amely sok millió ember sorsára volt hatással" - szögezte le a politikus.

Rámutatott: Putim egy kis falu, amely Hasek regényének köszönhetően vált ismertté. A regény 1957-ben megfilmesített változatának több jelenetét a faluban forgatták, amire emléktábla hívja fel a figyelmet. Petr Matous polgármester szerint a Svejk-szobor felállításának ötlete már 2008-ban felmerült, de az akkori árvíz miatt a téma lekerült a napirendről.

Svejk 180 centiméter magas életnagyságú alakját Frantisek Svátek dél-csehországi szobrász bronzból készítette el, és mintegy félmillió koronába került. A prágai sajtó szerint a közeljövőben Kralupy nad Vltavou városban is felállítanak egy Svejk-szobrot. Jaroslav Hasek híres regényét eddig 58 nyelvre - köztük magyarra - fordították le, és többször is megfilmesítették. A Svejk, a derék katona című regényt általában a világirodalom 20 legjobb regénye közé sorolják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szobrot kapott Svejk

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra