Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Napóleon újra a waterlooi csatatéren

2003. március 18. 11:43

Csaknem 188 évvel azután, hogy I. Napóleon 1815. június 18-án döntő vereséget szenvedett Waterloo-nál, a császári család egyik leszármazottja, Károly Napóleon herceg a napokban meglátogatta a csatateret.

<

Károly Napóleon
A belga sajtó beszámolója szerint ő Napóleon legfiatalabb öccsének, Jeromos vesztfáliai hercegnek az ükunokájaként az első a családból, aki felkereste a történelmi ütközet színhelyét.

Napóleon, miután 1814-ben kénytelen volt lemondani a trónról, elbai számüzetéséből megszökött és száz napra visszaszerezte a hatalmat, Waterloonál azonban végső vereséget szenvedett. Az előző napon ugyan megverte Blücher marsall porosz seregét és üldözésére elküldte - harminc ezer emberrel - Grouchy marsallt, hogy végleg szétválassza a poroszokat és a Wellington vezette brit sereget. A poroszoknak azonban sikerült gyors meneteléssel visszafordulniuk Waterloo-hoz, de Grouchy, aki hallotta ugyan a megkezdett ütközet ágyúdörgését, szigorúan tartotta magát a kapott parancshoz, és nem fordult vissza, hogy még idejében a helyszínre érkezzen a császár megsegítésére. A kora esti órákban a csatatéren megjelent poroszok hátba támadták a Wellington seregével élet-halálharcot vívó franciákat, s ezzel megpecsételődött a császár sorsa.

Grouchy ugyan veszteség nélkül visszavezette seregét Párizsba, de már elkésett: Napóleon kénytelen volt lemondani, és rövidesen Szent Ilona szigetére száműzték, ahonnan már nem volt visszatérés.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Napóleon újra a waterlooi csatatéren

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra