Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mennyibe került az utazás a Római Birodalomban?

2014. július 11. 08:48

Interaktív térkép mutatja meg, mennyi időbe telt az ókor emberének a Római Birodalom egyik pontjából a másikba eljutni, sőt azt is megtudhatjuk, hogy mennyibe került mindez.

<

A Római Birodalom legnagyobb kiterjedése idején közel 6 millió négyzetkilométer szárazföldi területre terjedt ki. Ekkor a rómaiak kezében volt Itália, az Alpok, a mai Franciaország, Nagy-Britannia nagy része, az Ibériai-félsziget, Észak-Afrika a mai Marokkótól egészen Egyiptomig, a Közel-Kelet egészen Mezopotámiáig, Kis-Ázsia, a teljes Balkán, a Kárpát-medence nyugati és keleti része, illetve függő területek a Fekete-tenger északi partvidékén. Bár Róma hanyatlása több okra is visszavezethető, a birodalom hatalmas kiterjedése, s az abból fakadó költséges és időigényes kormányzása kiemelkedett ezek közül. 

A térképre kattintva megnyílik az alkalmazás

A Kalifornia állambeli Stanford Egyetem munkatársa, Walter Scheidel történész egy interaktív, látványos, igényesen kivitelezett térképen mindezt perspektivikusan is szemlélteti. A mintegy 10 millió négyzetkilométernyi szárazföldi és tengeri területre kiterjedő térképen összesen 632 pont: városok, hegyi átkelők, továbbá 301 kikötő, valamint 84 631 kilométer szárazföldi út került feldolgozásra. Az alkalmazás segítségével többek között megtudhatjuk, hogy mennyi időbe telt a birodalom egyik pontjából a másikba jutni, s hogy mennyibe került az utazás időszámításunk előtt 200 körül.

Az alkalmazás kiszámolja, hogy ez hogyan változott közlekedési eszközönként (hátas, ökrösszekér, kocsi stb.). Kiválaszthatjuk, hogy melyik évszakban induljunk, melyik a legrövidebb és a leghosszabb út, melyik a legdrágább és a legolcsóbb módja az utazásnak, s hogy el akarjuk-e kerülni a szárazföldi utakat, a folyókat vagy éppen a nyílt tengereket. Ha tengeren utazunk, a térkép számításba veszi a változó időjárási körülményeket, a hullámokat, a szelet és az áramlatokat. A fejlesztők egy videót is készítettek amolyan használati utasításként.

Végül álljon itt egy példa: ha például az ókor embere Aquincumból a mai Londonba (Londinium) akart menni gyalog, akkor az 1978 kilométert nyáron 45 nap alatt tette meg, lóval már 29 nap alatt teljesítette a mintegy száz kilométerrel rövidebb távot, ám ha úgy döntött, ökrösszekérrel indul útnak, akkor óriási kerülővel, 5276 kilométert zötykölődve, 84 nap után érkezhetett meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mennyibe került az utazás a Római Birodalomban?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra